AJTÓ | ABLAK | KAPU BIZTONSÁG

RWA és szellőzéstechnika

 • RWA füst- és hőelvezető rendszerek
 • kézi, elektromos és láncos motorral működtetett ablaktávnyitók
Manuális és motoros felülvilágító-nyitó rendszerek 

A felülvilágító-nyitó rendszerek a mindennapi kényelmes szellőztetést szolgálják. A keskeny vonalú távnyitóolló nyitja a felülvilágítókat 260 mm nyitási szélességig, illetve a magas keretű nehéz ablakokat 200 kg-ig. Az alkalmazások körébe tartoznak a függőlegesen beépített, négyszögletű, befelé bukó vagy emelkedőszárnyú és függőlegesen beépített kifelé emelkedőszárnyú ablakok. Emellett ide tartoznak a függőlegesen beépített befelé bukó, speciális formájú, pl. szögletes, háromszögű, ívelt vagy szelvényes, ívelt ablakok. Minden felülvilágító nyitó rendszert a könnyű szerelés és kényelmes használat jellemez.

Elektronikus üzemű lánchajtások közvetlen nyitóként 

Elektronikus üzemű lánchajtások használatosak a függőlegesen szerelt, négyszögletes, befelé bukó, emelkedőszárnyú, csuklós és függőleges tengelyen forduló ablakoknál száraz szobákban. Mindennapi szellőztetésre, valamint gyors, biztonságos és hatékony füst- és hőelszívásra alkalmasak.

Az E740 típust kompakt mérete és elegáns alumíniumháza, valamint az egyszerű és gyors szerelés jellemzi, amelyhez új lánckapcsolás használható. A hajtás használható füst- és hőelszívó rendszerekben az EN 12101-2 szerint.

Az E600-E660 lánchajtások az ablakkal párhuzamosan, az épületnek megfelelő színben szerelhetők. Speciális lánccal vannak ellátva, amely toló és nyomó erőt egyaránt közvetít, így pontosan és biztonságosan működteti az ablakkeretet. Zárt pozícióban ez a lánc láthatatlanul van beépítve a házba. Rendkívül széles vagy nehéz keretek esetén két hajtást is lehet kettős konfigurációban használni. Kis méreteinek (31 x 31 x 311 mm) köszönhetően a profilba épített, elektronikus üzemű, lánchajtásos E580 az összes általános keretprofilba beszerelhető.

Elektronikus üzemű orsóhajtások

Elektronikus üzemű orsóhajtások használatosak az oldalra, lefelé és felfelé bukó ablakok és felülvilágítók motoros nyitására és csukására. Természetes füst- és hőelszívásra, füstkivezetésre és szellőztetésre használhatók.

Kis méreteinek és az olyan műszakilag magas szintű megoldásoknak köszönhetően, mint a belül elhelyezkető kábelvezető és a mechanikus terhelés kikapcsolás, az E250 ideális hajtás az RWA ablakok közvetlen nyitásához. Nemcsak különálló hajtásként használható, hanem kettős konfigurációban is az E102 kettős kapcsolóval, különösen nehéz és széles keretek esetén.

A szellőztető elemmel ellátott E250 AB verzió nedves szobákban, erősen ingadozó hőmérsékletű területeken és védett külső területeken használható. Az E1500, E1500 VdS és E3000 kiváló minőségű, elektronikus üzemű orsóhajtások robosztus, korrozióálló konstrukcióval, beépített ütközőcsillapítással, alumíniumházzal és szilikon csatlakozókábellel rendelkeznek. Nem csak önmagukban használhatók, hanem szinkron megoldásként is különösen nehéz és széles keretek esetén.

GEZE hő- és füstelvezető (RWA) rendszerek

Motorok, központok és vezérlőelemek hő- és füstelvezető berendezésekhez

Rendszerfelépítés
A rendszer 2 nagy feladatkört lát el: a riasztást és a mindennapi szellőztetést. A GEZE hő- és füstelvezető rendszerek a helyiségek mindennapi szellőztetésére és tűz esetén füstelvezetésre használhatók. Ennek során a szünetmentes áramú vezérlőközpont gondoskodik a füst- és hőelvezetésről. Az ablakokat, füstelvezető csappantyúkat vagy felülvilágító kupolákat elektromotorok nyitják vagy zárják. Szellőztetéshez a vezérlés szellőztető nyomógombbal, eső/szél vezérlővel vagy időkapcsolóval történik, riasztás esetén pedig az RWA nyomógomb megnyomásával vagy automatikusan füst-, ill. hőkülönbségérzékelők által. Ezek mellé még opcionális riasztási jelzések is csatlakoztathatók.

A hő- és füstelvezető rendszerek legalább a következőkből állnak:

 • nyitórendszer
 • szünetmentes áramú vezérlőközpont
 • RWA nyomógomb
 • automatikus riasztás, pl. füstérzékelő
 • A többi komponens opcionális.

Amennyiben a berendezést szellőztetéshez is használni kívánják, akkor további komponenseket kell választani, pl. szellőztető nyomógombot. Riasztás esetén az ablakok teljes nyílásszögükben kinyílnak. A szellőztető nyomógombok ebben az esetben nem működnek. A zárás az RWA nyomógombbal vagy a központ riasztásának kikapcsolásával történik. Az E 260 N jelű hő- és füstelvezető központ képes ellátni ezen különböző funkciók vezérlését: ellátja elektromos árammal a rendszerkomponenseket és áthidalja az áramkimaradásokat. A hő- és füstelvezető központ legfontosabb alkatrészeinek és funkcióinak leírása a következő részekben olvasható.

Természetes hő- és füstelvezető berendezések
A természetes hő- és füstelvezető berendezések az alábbi komponensekből állnak és – amennyiben építési jogi előírások megkövetelik egy füstelvezető meglétét – szükségszerűen az hő- és “füstelvezető” rendszer részét képezik:

 • Motor konzolokkal
 • Ablakprofil
 • Ablakbetét
 • Ablakvasalás
 • Tömítések
Letölthető termékismertetők
GEZE hő- és füstelvezető rendszerek
GEZE elektromos szellőztető mozgatórendszerek
elektromotorok és vezérlőelemek szellőztető berendezésekhez

GEZE felülvilágító nyitórendszerek
Ol90 n, Ol95 és Ol100 lapos kivitelű felülvilágító nyitók

Innovatív rendszerek a nyílászáró-technikában
TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!