olvassa el!

Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel

Knauf Insulation Kft.
http://www.knaufinsulation.hu

A Budakeszi határában található, tüdőgondozásra szakosodott Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet „A” épülete 1901 óta fogadja rendületlenül betegeit. A sok szolgálatért cserébe a felújításra szorult épület 2015 karácsonyára megkapta kiérdemelt új külsőjét, amely nem csak esztétikumában, hanem műszaki paramétereiben is megfelel a mai kor elvárásainak.

Az épület pincefödéme, homlokzata és tetőszerkezete kapott teljes hőszigetelést, emellett a régi nyílászárókat újakra cserélték. Ennek eredményeképpen éves szinten 112 tonna CO2-kibocsátás csökkenést és közel 6,5 millió forint költségcsökkentést várnak az épület beruházói. A 100%-ban pályázati összegből megvalósult, 150 millió forint értékű invesztícióval várhatóan kb. 53% energiamegtakarítás érhető el.

Egy speciálisan tüdőgondozással foglalkozó intézmény esetében a szobák (és a környezet) tiszta levegője elengedhetetlen fontosságú! A Knauf Insulation kőzetgyapot termékei az egészségvédelmi, páraáteresztési és tűzvédelmi elvárásokra tekintettel kaptak lehetőséget a bizonyításra. Ennek eredményeként esett a választás a Knauf Insulation Nobasil FKD-N Thermal hőszigetelő táblára. A Korányi Intézet homlokzatának szigeteléséhez 3400 m2 felületen, 14 cm vastagságban építették be a λD = 0,034 W/mK hővezetési tényezőjű anyagot.

Tájékoztatásul a homlokzati falak és egyéb épülethatároló elemek elvárt hőátbocsátási tényezője közintézmények esetén:

Épülethatároló szerkezetek Um    (W/m2K)
1. Homlokzati fal 0,24
2. Lapostető 0,17
3. Fűtött tetőteret határoló szerkezetek 0,17
4. Padlás és búvótér alatti födém 0,17
5. Árkád és áthajtó feletti födém 0,17
6. Alsó zárófödém fűtetlen terek felett 0,26

Ez 2018-tól minden épületre kötelező érvényű lesz!

Érdemes pár szóban beszélnünk a dűbelezésről is, mivel nem megfelelő választás esetén komoly pénzeket dobunk ki, még ha kiváló szigetelést választottunk is. A nem megfelelő alapanyagokból készülő, hőhídhatás-csökkentő megoldás nélküli rögzítőelemek jelentős mértékben rontják a rendszerek hatékonyságát. Az általánosan elfogadott, négyzetméterenkénti 6 db dübel használata esetén akár 20%-os hatásfokcsökkenéssel is számolni lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 100 mm vastagságú rendszerből – a hőhidakat képező dübelek miatt – 20 mm-t elveszítünk. Egy szélszívásnak kitett magasépület esetén a nagyszámú (több mint 10 db/m2) dübel akár 25- 30%-kal is ronthatja a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjét! Az európai szabványok a dübelek pontszerű hőveszteségi tényezőjét egy úgynevezett C (khí)-értékkel jellemzik, amelynek mértékegysége W/K. A vonatkozó európai irányelv, az ETAG 004 szerint ez az érték a lehető legalacsonyabb legyen. Ezzel elérhető az a cél, hogy a dübelek nem rontják a hőszigetelés hatékonyságát (csak akkor kell a számolni a hatásukkal, ha az egy négyzetméteren alkalmazott dübelek által okozott hőveszteség, a ΔC > 0,04 W/m2K) Az ilyen követelménynek megfelelő dübelek használata esetén tehát biztosak lehetünk, hogy jól választottunk.

kőzetgyapot Az Intézet homlokzatán kívül a tetőn eltávozó 35% hőveszteség is elegendő indoknak bizonyult, hogy az 1000 m2 felületű lapostetőhöz további két új hőszigetelő réteget válasszák. Felső rétegként 60 mm SmartRoof Top 70 kPa λD = 0,038 [W/mK], alsó rétegként 100 mm SmartRoof Thermal 50 kPa λD = 0,036 [W/mK] lépésálló kőzetgyapot szigetelőanyagokat építettek be. A tetőszigetelések esetén a két réteg biztosítja a szerkezet hőhídmentességét. Az új név új termékeket is jelent, hiszen a fejlesztésekből adódó gyártástechnológiának köszönhetően a lapostetős termékek esetében is jobb lett a hőszigetelő képesség. A kisebb hővezetési tényező pedig kisebb vastagságokat, és ebből adódóan kisebb súlyt eredményez..

TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!