HŐSZIGETELÉS olvassa el! TETŐ

Energiatakarékos megoldás a komfortos, élhető tetőterekért

URSA Salgótarján Zrt.
https://www.ursa.hu/

Ursa tetőtérSokszor a lakók nem érzik magukat igazán komfortosan beépített tetőterükben: nyáron elviselhetetlen a meleg, télen pedig az állandó fűtés ellenére is fáznak. 20-30 évvel ezelőtt gyakran készültek olyan tetőterek, amelyekben komoly hőszigetelési és páratechnikai hibák sokasága miatt hideg belső falfelületeket, nedvesedést, rosszabb esetben pedig penészedést is észlelhetünk. A mai műszaki követelményeket alapul véve megállapítható, hogy a korábbi építésű épületeknél igen rossz hőszigetelő képességű és kis vastagságú – csupán 5-10 cm – hőszigetelőanyagot építettek be, egyetlen rétegben, a szarufák között. A belső oldalon, a burkolat mögött gyakran előfordult a teljesen más célra gyártott mezőgazdasági fóliák, kátránypapírok beépítése, ami páratechnikailag egyáltalán nem megfelelő.

A rossz anyagválasztáson túl a szakszerűtlen kivitelezés is komoly problémát jelent. Kívül gyakori hiba, hogy nincsen ellenléc a cseréptartó lécek alatt, így átszellőztetett légrés sem alakul ki. Sokszor hiányzik a megfelelő be- illetve kiszellőzés az eresz vonalában és a tetőgerinc környékén, így a levegő sem tud áramolni, ami hűthetné a felforrósodott fedés alatti légteret, és az az alatt lévő szerkezetet. Ez nyáron a szigetelés hatékonyságát nagymértékben rontja,  télen az esetleg bejutó porhó és csapadék akadályozott lefolyása miatt a cseréptartó lécek elkorhadhatnak azokon a pontokon, ahol felülnek a szarufára. A fedés emiatt megcsúszhat az eresz irányába, vagy akár be is szakadhat.

A fent felsorolt tényezők külön-külön vagy együttesen is azt eredményezik, hogy a bentlakók számára a belső lakóklíma és az életkörülmények sem nyáron, sem télen nem megfelelőek: nyáron átforrósodik a tetőszerkezet, télen nem tudják kifűteni a teret, valamint nedvesedés és penészesedés jelentkezhet.

Az energiaköltségek racionalizálása végett is szükséges a régi tetőterek komplex energetikai felújítása: egy jól tervezett rétegrenddel, 1 fűtési szezonban a tető 1 m2 felületére vetítve a hőveszteséget akár ötödére is csökkenthetjük!

Amennyiben a problémákat együttesen és véglegesen szeretnénk megszüntetni oly módon, hogy a belső burkolatot nem bontjuk el, úgy a rétegrendek újbóli kialakítása szükséges, amit kívülről tudunk megvalósítani. Ehhez kínál az URSA komplex megoldást URSA üveggyapot, XPS és SECO termékeinek kombinált alkalmazásával.

A felújítás során a meglévő rétegek elbontása után rögzítjük a belső burkolat előtti URSA SECO PRO 2 páratechnikai fóliát, majd URSA XPS bakok segítségével készítjük el a szarufa speciális magasítását – ezzel maximalizáljuk a hőhídmentesítést. A szarufaközöket teljes magasságában kitöltjük URSA ásványgyapottal, majd elhelyezzük az URSA SECO PRO 0,04 cserépalátét-fóliát, az ellenlécet, azután pedig a cseréptartó lécet és a cserepeket.

Ursa tetőtér

A szigetelést és a tetőszerkezetet megbízhatóan kell védeni a nedvességtől. A kívül elhelyezett alátétréteg gondoskodik arról, hogy a cserépfedés esetleges hézagjain át bejutó csapadék vagy porhó ne nedvesíthesse át a szigetelést. A lakótér oldaláról elhelyezett lég- és párafékező réteg megakadályozza, hogy a belső térben lévő nedvesség bejusson a szigetelésbe.

A megoldás előnyei

 • A felújítási munkák alatt is lakható marad a tetőtér
 • A tetőszerkezetben több elem is megmarad: a belső burkolat, a szarufa, illetve a megfelelő műszaki állapotú – nem törött, repedt, szétfagyott és lefagyott sarkú – tetőcserép
 • Épületfizikailag helyükre kerülnek a páratechnikai rétegek: véglegesen megszűnnek a lakótérben és az épület szerkezetében kialakult problémák
 • Komplex megoldás: szarufamagasítás – hőszigetelés – alátétfólia
 • Az XPS bakoknak köszönhetően minimálisra csökken a szarufa vonalmenti hőhídvesztesége
 • Mai követelményeknek, elvárásoknak és egyéni igényeknek megfelelő hőszigetelési vastagság kialakítása
 • Optimális ár-érték arány más megoldásokhoz képest

Az URSA SECO PRO termékcsalád és az URSA ásványgyapot termékek kombinált felhasználásával az épületfizikai követelményeknek legjobban megfelelő rétegrendkialakítást tudjuk megvalósítani. Az URSA termékek védelmet biztosítanak a hidegtől, melegtől és a zajtól, így alkalmazásukkal otthonában és munkahelyén megteremthetőek a lehető legkomfortosabb körülmények.

Ursa tetőtérMagastetők szigetelésére a következő termékeket ajánlja az URSA

 • URSA SF32
 • URSA SF34
 • URSA SF38
 • URSA DF35
 • URSA DF37
 • URSA SECO PRO 0,04 tetőfólia
 • URSA SECO PRO DKS ragasztópaszta
 • URSA SECO PRO KA ragasztószalag
 • URSA SECO PRO KP ragasztószalag

TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!