olvassa el!

URSA szigetelőanyagok az építészeti akusztikában

URSA Salgótarján Zrt.
https://www.ursa.hu/

URSA akusztika

Az építészeti akusztikai tervezés két fontos része az épületakusztikai és a teremakusztikai tervezés. Az épületakusztikai tervezésben a megfelelő lég- és lépéshanggátlás elérése az elsődleges feladat. A teremakusztikai tervezéssel az adott helyiség jó hangzásának biztosítása a cél, például színház- és hangversenytermek, előadótermek vagy tantermek esetén. Zajcsökkentési feladatok megoldásakor hangelnyelő anyaggal csökkentjük a zajos helyiségekben lévő hangenergiát.

Az épületakusztikában, teremakusztikában és az ipari zajcsökkentésben a porózus anyagokból készült termékeket használják fel a legnagyobb mennyiségben. Ezekből az anyagokból közép- és nagyfrekvenciás tartományban nagy hatásfokú elnyelő felületeket lehet kialakítani.Az Ursa Salgótarján Zrt. üveggyapot termékei a fent leírt akusztikai felhasználási területekre is kínálnak kiváló megoldást.

Az Ursa üveggyapot akusztikai működése két elvre vezethető vissza

1. légárammal szemben súrlódásos veszteséget létrehozó lemezként működik

  • szerelt falak légrésében levő szigetelőanyagként (pl.: gipszkarton válaszfal)
  • szerelt homlokzati falak szigetelőanyagaként (pl.: átszellőztetett homlokzat)
  • hangelnyelő fal és mennyezeti burkolatként (pl.: stúdiók szigetelése)

2. rezgés hatására rugóként működő lemez – úszó padlók

Az Ursa üveggyapot szigetelőanyagok akusztikai működési elvük alapján az alábbi csoportokba sorolhatók

1. Léghangszigetelési célú alkalmazás szerelt falakban, falburkolatokban. Itt az Ursa üveggyapot légárammal szemben súrlódásos veszteséget hoz létre. Az anyagjellemzők közül az áramlási ellenállásnak (pl.: TWF1 áramlási ellenállása nagyobb mint 5 kPs/m2) van a legnagyobb szerepe. A termékek közül erre a célra az alábbiakat ajánlott használni:

  • URSA TWF 1 és URSA TWP 1 nyomással nem terhelhető, könnyen vágható, egyszerűen beépíthető anyagok. Elsősorban szerelt válaszfalakban és külső kéthéjú szerkezetekben valamint kéthéjú könnyűszerkezetes lapos tetőknél alkalmazzuk.
  • URSA FDP 2 alkalmazható hangelnyelő anyagként kéthéjú szellőztetett légréteges külső falaknál, szerelt burkolattal.

2. Hangelnyelési célú alkalmazás céljára üvegfátyollal vagy üvegszövettel kasírozott termékeket lehet alkalmazni. Ajánlott termékek:

  • URSA FDP 5 Nyomással nem terhelhető, könnyen vágható és egyszerűen beépíthető. Kiszerelése lapokban történik.
  • URSA DF 35 Nyomással nem terhelhető, tekercsben kapható. Speciális, üvegszövettel kasírozott steppelt változata alkalmas nagy csarnokok belső falainak teremakusztikai célú burkolására.

3. Úszópadlóban történő alkalmazás, az anyag rugóként működik. A terhelés alatti vastagság a megengedhető helyfoglalástól függ, de minél nagyobb a terhelés alatti vastagság, annál jobb lesz a lépéshangszigetelés javulás értéke. Ajánlott termékek:

  • URSA TEP; URSA TSP Alkalmazható melegpadló, hidegpadló burkolat és padlófűtés esetén.

Ursa Salgótarján Zrt.
Varga Tamás
Alkalmazástechnológus

TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!