olvassa el!

Az üveggyapot előnyei tetőterek szigetelésekor

URSA Salgótarján Zrt.
https://www.ursa.hu/

Tetőtér-beépítéskor az üveggyapot hőszigetelőanyag alkalmazása számos előnyt kínál:

  • a rugalmas szálszerkezet miatti pontos kivitelezés
  • az üveggyapot igazodik mindenféle mérethez és falüreghez
  • az üveggyapot rugalmas szálszerkezete miatt kevésbé sérül a beépítés során
  • nagyon könnyen vágható, mert precíz mérésre nincs szükség
  • A1-es nem éghetőségi kategóriába tartozik, mellyel hozzájárul a tetőtéri szerkezet tűzvédelméhez

A hőszigetelőanyag javasolt vastagsága

A hőszigetelő anyagok legfontosabb műszaki paramétere a hővezetési tényezője, azaz a deklarált “lambdája”. Az alábi táblázat megmutatja, hogy milyen típusú – deklarált lambdájú – anyagokból milyen vastagságot javaslunk beépíteni.

URSA termék típusa Lambda W/mK Javasolt rétegrendi összvastagság
URSA DF 39 0,039 25-30 cm
URSA DF 37 OPTIMUM,SF 38 0,037 25 cm
URSA DF 35 GOLD, SF 34 0,035 25 cm
URSA SF 32 0,032 20 cm
PURE 35 RN SF 0,035 25 cm

Tetőterek szigetelésének szerelési útmutatója

A tekercsek kicsomagolása és kigurítása után a tekercs kigurulására merőlegessen kell a szükséges méretet levágni. Ezzel tudjuk biztosítani a gyakorlatilag hulladékmentes beépítést.

Vágás előtt minden esetben mérjük le a szarufák közötti távolságot. A szarufák közötti távolsághoz a megfelelő méretet – a hőszigetelő anyag típusától függően 1,5-3 cm – ráhagyással szükséges levágni. Ez biztosítja az üveggyapot szarufák közötti befeszülését, továbbá így tudja a szigetelőanyag a szarufa esetleges görbületeit felvenni.
Éles szerszámmal léc mentén vágjuk a szigetelőanyagot.
A szigetelés behelyezését minden esetben a talpszelementől kezdjük, a toldásoknál szorosan illesszük egymáshoz. Ha a szarufákra helyezett tetőalátétfólia magas páraáteresztő képességű, a szigetelést egészen a fóliáig tolhatjuk.
„Z” alakú huzalozás az URSA DF 39, 37 esetén mindig, URSA DF 35 esetén szarufatávolságtól függően szükséges, mivel ezek a termékek nem öntartóak. Más termékeknél huzalozás nem szükséges, mivel ezek kivételesen erős rugalmasságuknak köszönhetően jól beékelődnek a szarufák közé.
Ha a belső szigetelési réteget fém profilvázak közé helyezzük, úgy a fém profilok közét is szükséges szigetelőanyaggal kitölteni.
A direkt függesztőkre vagy akusztikai lengőkengyelekre felrögzített fém profilok közé elhelyezzük a szintén méretre vágott szigetelést.
Ezt követően a belső fém vagy fa profilvázhoz kétoldalas ragasztó segítségével felrögzítjük a párazáró fóliát. A légtömörség kialakítása miatt fontos a csatlakozószerkezeteknél a megfelelő ragasztott kapcsolat létrehozása, a fólia toldásánál-átlapolásánál pedig a leragasztás.
A munkálatok utolsó fázisa a fa segéd lécváz rögzítése és a belső téri gipszkarton burkolat felcsavarozása. Az installációs vezetékek elvezetése a segéd lécvázak között történik.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!