olvassa el!

Jövő Otthonai építészeti ötletpályázat

Leier Hungária Kft.
www.leier.hu

Jövő otthonai pályázat Leier

A Style&Home Kft. által szervezett építőipari összefogás pályázatot hirdet, melyben a Leier is részt vesz termékeivel. Várják minden építész végzettséggel rendelkező tervező, illetve minden szakirányú egyetemi oktatásban résztvevő, diplomával még nem rendelkező hallgató jelentkezését!

A pályázat tárgya valós helyszínre és adott családmodell számára lakóház, otthon tervezése a fenntarthatóság szellemében, jövőbemutató építészeti megoldásokkal, melyek a későbbiekben részei lehetnek egy mintatervgyűjteménynek. A pályázat kiírói és támogatói számára a korszerű és hosszútávon fenntartható, otthonos házak és lakások építése elsődleges fontossággal bír. Meggyőződésük, hogy az ehhez szükséges szakembergárda, köztük kiemelten az építészek támogatása nélkülözhetetlen feladat. Ezért a pályázat a már létező fejlesztési eredmények megismertetése mellett az építészeti innováció felkutatásához, ezzel együtt pedig az építészeti kreativitás és az építőipar szorosabb együttműködéséhez is hozzá szeretne járulni.

A motivált, kreatív alkotók legszélesebb körének megszólítása érdekében a pályázaton való részvételre a kiírók a szakmai pályafutásuk elején járó építészhallgatókat és a praktizáló építészeket is várják. Különösen aktuálisnak érzik a kiírók a téma feldolgozását, mivel Magyarország meglévő lakásállományának jelentős hányada mára az elfogadott statisztikák és tanulmányok szerint sem biztosít humánus lakókörnyezetet, az úgynevezett lakhatási szegénység sok százezer embert érint. Ezért a megfelelő mennyiségű és minőségű lakóház, lakás, otthon megteremtése továbbra is társadalmunk legfontosabb kihívásai közé tartozik.

Jövő otthonai pályázat Leier

Míg a lakásállománnyal szemben támasztott mennyiségi elvárások könnyebben meghatározhatók és leírhatók, addig a korszerű minőség tartalma folyamatosan átalakul. Kutatására invenciózus energiákat kell fordítani. Az örökérvényűnek és kizárólagosan jónak gondolt építészeti és építési megoldások a környezeti változásokat követve egyre gyakrabban módosulni kényszerülnek. Az új kihívásokra, a klímaváltozás, a fenntarthatóság kérdéseire a pályázatot kezdeményező cégek igyekeznek innovatív termékekkel válaszolni. Ugyanakkor felismerték azt is, hogy a fenntartható és energiatakarékos épített környezet, illetve lakóházak létrejötte nem kizárólag az építőipari innovációk, technológiák, technikák, berendezések beépítésétől függ. Ehhez nélkülözhetetlen a minőségi építészet, mely reagál a társadalmi, gazdasági és ökológiai aspektusokra is. Ez ugyanis képes alapjaiban meghatározni és rögzíteni egy épület fenntarthatósághoz, időtállósághoz, környezettudatossághoz fűződő viszonyát. Sőt, ezeken a kiindulási feltételeken gyakran a legkorszerűbb berendezések és technikák sem tudnak érdemben változtatni. Ezért a pályázóknak a tervezés során különös figyelmet kell fordítaniuk az alapkoncepció meghatározására. Ennek legyen része a környezeti, településszerkezeti kontextus vizsgálata, a fenntarthatóan működő tervezési program, lakásméret meghatározása épp úgy, mint a telepítés, tájolás, tagolás, megnyitások, átmeneti terek, anyagok, felületek, építési technológiák használatának kérdése.

Léteznek-e építészeti, a teret és a formát, sőt az esztétikát érintő kritériumok, melyek a technikával és a technológiával együttműködve a fenntarthatóságot biztosítják? A pályamunkáknak erre a holisztikus, az építészetet és az építést átfogóan és egyben “látó” szemléletnek az erősítésére kell vállalkozniuk.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS JELENTKEZÉS