olvassa el!

Masszív és pazar: csempe és deszka modulburkolat PVC-ből

Cleartex Kft.
www.cleartex.hu

Cleartex modul PVC

A poli(vinil-klorid), ismertebb nevén PVC több mint 100 éves műanyag, mely a II. világháborút követően az egyik legfontosabb műanyag lett a Földön. Két érdekes gázból, az acetilénből (ami nem mérgező, hegesztésnél használják leginkább, de a karbidlámpát használó barlangászok is tulajdonképpen ezt a gázt alkalmazzák) és a hidrogén-kloridból (ami egy mérgező gáz, a vizes oldata a sósav) készül, amit polimerizálnak. Ezen kívül még sok dolog történik az PVC gyártási folyamatában, mialatt használati tárgyakat készítenek belőle, ugyanis felhasználása nagyon változatos. Merev és kemény csövektől a puha és vékony fóliáig sok minden készülhet belőle, ezért különböző környezeti tényezőnek kell, hogy ellenálljon. Lágyítók, színezők és egyéb adalékok hozzáadásával a kívánt funkciókhoz optimalizálják a PVC-t, amitől akár azt is hiheti az ember, hogy például egy darab valódi gumival van dolga. A Cleartexnél is sok termék készül PVC-ből, a cikk a legismertebb felhasználási módot ismerteti: a PVC, mint „lábalávaló”.

A Cleartex kínálatában szereplő PVC termékek mind rendelkeznek európai minősítéssel (MSZ EN 14041:2004), és maguk a gyártók is vállalják a különféle biztonsági normák teljesítését (ISO 1404, LCA, EPD’s, R.E.A.C.H., stb.), sőt élen járnak az újrahasznosításban és a megújuló energiák alkalmazásában. A beszállítók természetesen részt vesznek, illetve alapító tagjai a Vinyl Plus programnak, ami a 90-es évek vége óta igyekszik a PVC gyártást, a hulladékkezelést, az újrahasznosítás és a körülvevő iparágakkal történő együttműködést környezeti szempontok alapján fenntarthatóbbá tenni.

Ennek okán a ma piacra kerülő európai gyártású PVC termékek nemcsak egészségesebbek az ember számára, de gyártásuk, használatuk és a megsemmisítésük sem jelent oly mértékű környezeti terhelést – köszönhetően a szigorú európai kontrollnak és a széleskörű és nagymértékű újrahasznosításnak. A Cleartex által forgalmazott PVC-k főbb jellemzője, hogy gyártásuk során környezetbarát „bio-lágyítókat” használnak, 100%-ban megújuló forrásból fedezik a gyártáshoz szükséges energiát, és a gyártási hulladékot más termékek előállításához használják fel. És talán a legfontosabb, hogy hosszú hasznos élettartamú termékeket állítanak elő – ellentétben sok más iparággal. A cél, hogy a lehető legkésőbb, akár évtizedekkel később kerüljön sor a cserére.

Cleartex modul PVC

A hosszú élettartamhoz persze kell más is: az a szándék, hogy a végfelhasználó ne akarja kicserélni. Ennek egyik oka lehet a magas minőség, az ellenállóság, a tökéletes funkcionalitás, a másik ok a megjelenés. Lehet bármilyen jó egy PVC, ha a kor haladtával unalmassá válik, akkor valószínűleg idő előtt lecserélik. Egy gyártó kevésbé tudja befolyásolni a fogyasztói szokásokat, viszont követni, vagy inkább elébe menni már igen. A moduláris PVC ma már az egyik legszebb burkolati megoldás, ráadásul nemcsak praktikus, de rendkívül hosszú élettartamú is. Köszönhetően a technológiák fejlődésének, a meghatározó gyártók egyre élethűbb utánzatokat készítenek természetes anyagokról – legyen az fa, kő vagy akár szövött textil. A moduláris gyártásból adódóan a kiszerelési méretek csökkentek és a modulok lerakása is egyszerűbb lett a pár évvel ezelőtti időszakhoz képest, amikor szinte csak tekercses kivitelek voltak elérhetők. Ma már nem csak targoncával lehet áthidalni a logisztikai feladatokat, ha PVC-ről van szó.

Cleartex modul PVC

A PVC további előnyöket vihet a belterekbe: míg a kövek, a márványlapok törnek, hideg érzetet keltenek és jelentősen növelik a zajhatásokat, addig a PVC komfortos, meleg érzetű, puha és törhetetlen felületet biztosít, azonfelül csúszásmentes és akusztikai csillapító hatása is magasabb – kiviteltől függően elérheti a 19 dB-t is. A HDF-ből készülő laminált lapok már minimális vízréteg alatt is púposodhatnak, és a fizikai behatásokból eredő felületi sérülések sem mutatnak jól a burkolaton. A PVC gyakorlatilag rezisztens az előbbi problémákra, nem törik, formája maximum 0,05%-ban változhat extrém hő hatására. Vízre és a legtöbb általános vegyszerre semlegesen reagál, így bármely burkolatnál ellenállóbb. Az általános burkolatokhoz képest lényegesen több mintával, színben és formában érhető el: a csempeméretű modulok lehetnek 50×50 cm, 75×25 cm, 75×50 cm, 75×75 cm, 100×100 cm méretűek, míg a deszka formájúak 50×15 cm, 90×15 cm, 100×15 cm, 120×20 cm, 150×28 cm, 180×32 cm méretűek – ha a különleges méreteket, illetve formákat figyelmen kívül hagyjuk. Egy csomag általában 3 és 5 m2 közötti terület borítására alkalmas, így tömege nem, vagy alig haladja meg a 10 kg-ot, ezáltal jelentősen könnyebben pakolható, mint a tekercses típusok.

A PVC burkolatok, ezen belül a moduláris PVC-k felhasználási helyei változatosak. Gyakorlatilag nincs olyan épület vagy intézmény, ahová ne lehetne valamilyen típusát gazdaságosan beépíteni. Az erős koptatórétegnek és a masszív szerkezetnek köszönhetően a nagyobb forgalmat is jól tűri, ezért szolgáltató és közösségi terek burkolására, de otthonok vagy kisirodák dekorálására is tökéletes alternatíva. Bizonyos típusok ráadásul nagy fényvisszaverő képességgel rendelkeznek, ami a sötétebb terekben javítja a fény eloszlását, ezáltal jobb közérzetet biztosítanak. Kórházakban vagy gyermek- illetve idősgondozással foglalkozó intézményekben az elcsúszásos baleseteket és sérüléseket lehet kiküszöbölni biztonsági PVC-kkel, míg az iskolákban, előadótermekben is jól helyt tudnak állni, ha zajszűrésről van szó. Összefoglalva a PVC burkolatok nem csak szebbek és biztonságosabbak az utóbbi években, de használatuk megkérdőjelezi jó pár más, főleg közületi burkolati típus létjogosultságát.

Ízelítő a Cleartex moduláris PVC kínálatából

Legnépszerűbb PVC minták

A Cleartex kínálatában szereplő modulos PVC burkolatokat megtekintheti az alábbi linken:
https://cleartex.hu/design-pvc/

A teljes kínálatról és az aktuális elérhetőségről felvilágosítást adnak a Cleartex szaktanácsadó kollégái:
https://cleartex.hu/rolunk/


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!

  • AJÁNLATKÉRÉS