KÖRNYEZETVÉDELEM olvassa el!

Zajbiztosan szépül a dél-balatoni vasútvonal

Leier Hungária Kft.
www.leier.hu

Durisol zajvédő fal

Kivehetik a füldugót a balatoni vonatsínek közelében élők! Az állandó lakosok és nyaralók védelmében ugyanis a dél-balatoni vasút mellett hosszabb szakaszon Durisol zajárnyékoló falakat helyeznek el. A 2016 őszén kezdődött, és várhatóan 2018 tavaszáig elkészülő projekt keretében összesen 34900 m2 zajárnyékoló falat építenek ki.

Míg a legtöbben a zajárnyékoló falak emlegetésekor csúnyán szétgraffitizett, szürke betonrengetegeket képzelnek el, addig a Durisol által nyújtott megoldás nem csupán minőségében, hanem esztétikumában is a maximumot nyújtja. A környezetbe illő, változatosan sorolható építőelemekkel kreatív mintázatok építhetők ki, így a falak a Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy és Fonyód – Kaposvár vasúti vonalszakasz körül élő lakosok audióigényein felül vizuális elvárásaikat is maradéktalanul kielégítik.

A Durisol zajárnyékoló fal a következőképpen nyújt betonbiztos védelmet a zaj ellen: a falazatban lévő, 13 centiméteres vasbetonmag felelős a léghanggátlásért, míg a faforgács és beton keverékéből készült Durisol héjazat porózus, szabdalt szerkezete gondoskodik a zaj nagy részének elnyeléséről. Tartósságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Ausztriában 40 évvel ezelőtt felállított falak a mai napig kifogástalan állapotban vannak.

„A hang a levegő részecskéin továbbjutott rezgések miatt terjed” – magyarázza Major Tamás, a Leier üzletágvezetője.  “Ezek a rezgések eljutnak egészen a testünkig, és persze a fülünkig. Ezeknek a rezgéseknek a továbbterjedését akadályozzuk meg a Durisol magas minőségű zajárnyékoló falaival. A falak egyszerre kétféle funkciót is ellátnak: egyfelől az áthaladó zaj elleni fizikai gátként jelennek meg, másrészt pedig tompítják is a visszaverődő zajokat.”

A fent említett szendvicsszerkezetnek köszönhetően a zajárnyékoló falak rendkívül hatékonyan védik a vasút mellett élő lakosságot a zajszennyezéstől. Az időtálló, gyorsan telepíthető falak teljesen vandálbiztosak; vegyszeres vízzel és magas nyomású mosóval könnyen eltávolíthatók felületükről az esetleg rájuk kerülő graffitik, falfirkák.

A falazat esztétikus megjelenése pedig nem csupán a kivitelező fantáziáján múlik; az önkormányzatoknak ugyanis véleményezési lehetőségük nyílt az ilyen és hasonló projektek megvalósulásakor a színezési tervezés jóváhagyásában. A környezetbe történő ilyenfajta beavatkozások ugyanis felelősek a helyiekre ható esztétikai benyomásokért – így kiemelten fontos a lakosság képviseletében döntő önkormányzatok jóváhagyása a harmonikus mintázatok és színkombinációk tekintetében. A Durisol zajárnyékoló falrendszer egyediségének köszönhetően szerencsére van lehetőség ennek megvalósítására; minden fal magas színvonalú esztétikai megjelenést biztosít, mely tökéletesen illeszkedik a környezethez, ennél fogva a zajárnyékoló funkció mellett öröm ránézni nap mint nap.

Durisol zajárnyékoló fal bemutató videó


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!

LETÖLTHETŐ ISMERTETŐK