HŐSZIGETELÉS olvassa el!

Nincs többé nedvesedő pincefal!

URSA Salgótarján Zrt.
https://www.ursa.hu/

URSA XPS extrudált keményhab hőszigetelő termékek

A mai egyéni igényeket és a jelenlegi hőtechnikai követelményeket figyelembe véve elengedhetetlen a különböző épülethatároló szerkezetek ellátása megfelelő hőszigeteléssel.

Gyakorlatilag az egész épületet felületfolytonosan és megszakítatlanul körbe kell szigetelnünk a pincepadlótól egészen a magastetőig, hogy a téli fűtési idényben a hőveszteség a lehető legminimálisabb legyen. A különböző szerkezetek professzionális és tartós szigeteléséhez különböző minőségű és teljesítményű hőszigetelő anyagokra van szükség, nem mindegy, hogy talajba kerülő épületszerkezetet vagy magastetőt szigetelünk. Részletezzük egy kicsit, milyen szempontokat kell figyelembe vennünk talajban lévő vagy talajhoz közeli hőszigetelések optimális kiválasztásakor!

1. A talajba kerülő épületszerkezeteknél – pincepadló, pincefal, talajon fekvő padló – a hőszigetelésnek bírnia kell majd az épület terheit, a talajból eredő nyomást, ellen kell állnia a víz behatásainak (talajpára, talajnedvesség, talajvíz) és a téli fagyhatásoknak is.

2. A terepszint feletti szakaszon – ez a gyakorlatban a járda szintje feletti szakasz, ami a járda járófelületétől kb. 40-60 cm-es magasságig tart – szintén olyan hőszigetelő anyagra van szükség, mely bírja a téli fagyhatásokat, a talajból felszivárgó nedvességet és az egyéb mechanikai igénybevételeket, ezen felül pedig megfelelő ellenállással rendelkezik a légköri csapadékból származó úgynevezett mandínervizekkel szemben is.

3. Felhasználási területtől függetlenül mindezen igénybevételekkel szembeni ellenállás mellett a kiválasztott hőszigetelő anyagnak természetesen kiváló hőszigetelési értékkel, azaz alacsony deklarált lambda értékkel is kell rendelkeznie.

A szigetelőanyagok számára nem egyszerű a kihívás, de nem is lehetetlen. Az URSA XPS extrudált keményhab hőszigetelő termékek például – fajtától függően – 30-70 tonna/m2 terhelhetőséggel rendelkeznek és nedves környezetben is csekély a vízfelvételük. Nem meglepő hát, hogy a gyártó bizalommal ajánlja változatos profilú keményhabjait az itt felsorolt felhasználási területek bármelyikére, mivel azok bizonyítottan magas szintű teljesítményt nyújtanak majd, a lakók nagy örömére.

Az URSA extrudált polisztirol termékek élkialakítását úgy tervezték meg a szakemberek, hogy az illesztéseknél a különböző hőhídhatásokat hatékonyan kiküszöböljék. Az XPS portfólióban szereplő tompa vagy lépcsős ütközésű termékek közül az átmenő vonalmenti hőhídhatás elkerülése érdekében a pincefal, pincepadló és a talajon fekvő padló szerkezetek szigeteléséhez ajánlatos az URSA XPS N-III-L, N-V-L vagy N-VII-L néven forgalmazott, lépcsős élkialakítású termékeket választani.

A járdaszint feletti szakasz szigeteléséhez azért az URSA XPS WGR megnevezésű termék ajánlható, mert a termék különlegesen strukturált felületi kialakítása lehetővé teszi, hogy a felületképző tapaszréteg – mely fogadja az üvegszövet hálót – jól megtapadjon felületén. Ez az XPS termék „kettős” felületkialakítással rendelkezik, ami egész pontosan azt jelenti, hogy az ostyaszerűen strukturált felületet még egy plusz felületi benyomással is ellátták, ezáltal jóval nagyobb felületen biztosított a tapadás a tapaszréteg számára.

Érdemes tudni, hogy az URSA extrudált polisztirol termékek felhasználási területei nem szorítkoznak csak a fentiekre. Az URSA XPS WGR kiváló hőszigetelési teljesítményt nyújt vasbeton szerkezetek bentmaradó zsaluzataként (pl. falazott falban elhelyezkedő vasbeton pillér elé, vagy vasbeton áthidaló elé hőszigetelésként), ha pedig valaki éppen zöldtetőt, terasztetőt, fordított tetőt, parkolótetőt álmodott meg, a lapostetők szigeteléséhez az URSA XPS N-III-L, N-V-L, és N-VII-L termékek jelentik a legjobb választást.

Varga Tamás
Alkalmazástechnológus
URSA Salgótarján Zrt.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!