HŐSZIGETELÉS olvassa el!

A Knauf Insulation megkérdezte a kivitelező szakembereket

Knauf Insulation Kft.
http://www.knaufinsulation.hu

Naturoll

Október folyamán a Knauf Insulation egy vidám hangvételű internetes kérdőív segítségével tudakolta meg kivitelező szakemberek véleményét, szokásait. A kérdések összeállításánál nem titkolt cél volt rávilágítani az üveggyapot termékek és a kőzetgyapot könnyűlemezek közötti alapvető hasonlóságokra és kirívó különbségekre. A számos beérkezett válasz alapján bátran állítható, hogy a játékban résztvevők többsége nagyon is jól ismeri a különbségeket, az előnyöket és hátrányokat egyaránt.

A Knauf Ecose gyártási technológia előnyei

A Knauf Ecose üveggyapot nem szúr, selymes tapintású. Csekély a kiporzása, könnyen alakítható, rugalmas és alaktartó szigetelőanyag. Ezzel szemben a kőzetgyapot bizony szúrós, porzik, rugalmatlanul merev. Előny az üveggyapot javára.

A felhasználás során (szállítás, tárolás, beépítés) jelentkező előnyök a Knauf Ecose üveggyapot javára

A tömörített csomagolásnak köszönhetően fele, inkább harmada a tárolási, deponálási helyszükséglete, mint az ásványgyapotnak. Fele, sőt inkább harmada a szállítási, anyagmozgatási tennivaló, a felhasznált csomagolóanyag és raklap mennyisége, tehát a keletkező hulladék az építés helyszínén. Előnyök természetesen az üveggyapot javára.

Az előállítás (alapanyag, gyártás, csomagolás, tárolás, szállítás) közötti lényeges különbségek, elsősorban a környezet megóvása, fenntarthatóság szempontjából

Az üveggyapot szigetelés alapanyaga 80-90%-ban újrahasznosított üveghulladék. Veszélyes anyagot semmisítenek meg tehát a gyártás során. Kőzetgyapot esetében bazaltkövet robbantanak és fejtenek, zúznak, darálnak és szállítanak, nagy teljesítményű gépek és szállítóeszközök igénybevételével. Nagy teljesítmény, nagy (fosszilis eredetű) üzemanyag-fogyasztás, komoly mértékű károsanyag-emisszió. Azonos mennyiségű és hőtechnikai értékű hőszigetelés előállításához éppen fele mennyiségű veszélyes üveghulladékot kell felhasználni a robbantott, bányászott bazaltkőhöz viszonyítva. Ezen fele akkora anyagmennyiséget éppen fele akkora hőmérsékletre kell hevíteni olvadáspontig az üveggyapot előállítása esetén. Sokszorosa az elégetett koksz (fosszilis energiahordozó) mennyisége és károsanyag-kibocsátása a kőzetgyapot gyártása során is az üveggyapothoz viszonyítva. Az üveggyapot kemencét földgázzal és/vagy napelemparki villamosenergia fölhasználásával fűtik. További lényeges előnyök az üveggyapot javára.

Ár-érték arányok, azonos műszaki teljesítményre (mennyiség és minőség) vonatkoztatva.

Figyelembe véve a valós piaci árszinteket, bátran kijelenthetjük: azonos műszaki tartalom mellett érezhetően alacsonyabb áron szerezhető be az üveggyapot szigetelés. A kőzetgyapot csúcstartó hővezetési tényezője Ld= 0,034 (Knauf Nobasil FKD N thermal homlokzat), míg üveggyapot esetében 0,032 is könnyen teljesíthető (Unifit 032). A két anyagtípus közös jellemzői ugyanakkor: egyaránt A1 – nem éghető, hidrofób, ásványi alapanyagú, ön- és alaktartó. Ismét további lényeges előnyök az üveggyapot javára.

A játékban résztvevő kivitelezők válaszaikkal igazolták a fenti tényeket, megerősítve, hogy jól döntenek, ha üveggyapotot használnak olyan feladatokra, ahol az építési feladat ezt lehetővé teszi.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!