FŰTÉS | MELEGVÍZ | KLÍMA | SZELLŐZÉS olvassa el!

Hőszivattyúk működése

Vaillant Saunier Duval Kft.
www.vaillant.hu

Vaillant hőszivattyúk

A hőszivattyúk a természetben megtalálható, ingyen elérhető energiát hasznosítják. Ez az egyik leggazdaságosabb, leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb fűtési, illetve melegvíz-készítési módszer napjainkban.

A hőszivattyúk a földben, talajvízben vagy levegőben rejtőző természetes energiát hasznosítják, ezzel jelentős fűtési energiamegtakarítást eredményeznek. Károsanyag-kibocsátás nélkül, hatékonyan működnek még alacsony környezeti hőmérsékletben is, és ilyen módon a kívánt energiamennyiség akár 75%-át is fedezni tudják. A fennmaradó 25%-ot többnyire elektromos áram fedezi. A hőszivattyúk kimondottan ajánlottak padlófűtés illetve alacsony hőmérsékletű radiátorok alkalmazása esetén.

A Vaillant hőszivattyús rendszer előnyei

  • természetes és szinte kimerítethetetlen energiaforrás hasznosítása
  • károsanyagkibocsátás-mentes
  • hatékony, mivel a környezetből nyeri a szükséges energia 75%-át, csak 25%-nyi elektromos áram pótlása szükséges
  • nyáron hűtési funkcióra is alkalmas
  • a csúcstechnológiás készülék alacsony karbantartási igényt és hosszú élettartamot biztosít

A hőszivattyú működése

A hőszivattyús technológia tulajdonképpen a hűtőgép működési elvének fordítottja. Míg a hűtőgép a készülék belsejében található meleg levegőt szállítja a készüléken kívülre, addig hőszivattyú a külső környezetből vonja ki a hőt és szállítja azt az épület belsejébe. A talaj, talajvíz vagy a légkör hőjét elnyeli a hűtőközeg majd a kompresszió után kibocsátja. Összességében a hőszivattyú működése négy lépésben foglalható össze: párologtatás, sűrítés, cseppfolyósítás, oldódás.
  1. Az első lépésben a hűtőközeg elnyeli a környezeti hőt, mivel a hőszívattyú belsejében lévő hőmérséklet alacsonyabb. Eközben gáz halmazállapotúvá válik az alacsony sűrítési hőmérséklet következtében.
  2. A képződő párát kompresszor segítségével sűrítik. A gázmolekkulák a zárt térben az egyre növekvő nyomás következtében egymáshoz szorulnak. Ez a folyamat hőmérsékletet-növekedéssel jár és ezt a keletkező hőt hasznosítják a fűtőkörben.
  3. A harmadik lépésben, a forró gáz átadja a hőt a fűtési rendszernek. A hűtőközeg megint folyékonnyá válik.
  4. Végül a tágulási szelep csökkenti a 2. lépés során keletkezett nyomást, így a hűtőközeg ismételten megköti a környezeti hőt és a folyamat kezdődhet előröl.

Hűtés hőszivattyúval

A forró nyári hónapok alatt a Vaillant hőszivattyúi a lakás hűtésére is használhatók. A talajszondás rendszerek esetében a hőt a padlófűtési rendszer segítségével vonható el és a kollektor jutattja vissza a földbe. A kívánt hűtési teljesítmény intenzitásától illetve a rendszertől függően megkülönböztetünk aktív vagy passzív hűtést.

Vaillant hőszivattyúkAktív hűtés

A fűtési körfolyamat aktív megfordításával a nyári időszakban a hőszivattyú hűtő modullá alakul át. A fűtési rendszerből kivont hőt a típustól függő hőforrásba, például a földbe juttatják vissza a kompresszor segítségével.

A korábban cseppfolyósítónként funkcionáló egység a hűtési ciklus közben párologtatóvá alakul. A szoba melegét a hűtőközegnek adja át és gázhalmazállapotú hűtőközeget kondenzátorba vezetik majd a hőcserélőbe, ami a folyamat végén visszajuttattja a szobából kivont hőt a földbe.

Passzív hűtés

Ha a nyári hónapokban a szobahőmérséklet meghaladja az energiaforrás hőmérsékletét, akkor a hőszivattyú „természetes” hűtési funkciót tud betölteni. Technikai oldalról ez a folyamat igen könnyen bemutatható.

A természetes hűtési folyamatban a primer köri szivattyú kapcsol be és a kondenzátor nem működik. A hőcserélőbe a felmelegedett folyadék beáramlik, és ott kapcsolatba kerül a szobahőmérsékletűre melegedett fűtőfolyadékkal, melyet a fűtőkör szivattyúja szállít oda. A két különböző folyadék hőmérséklete kiegyenlítődik. A lehűlt fűtési folyadék a fűtőrendszerben tovább áramlik és hőt von el a szobából.

A passzív hűtés elektromos energiatakarékosabb – az aktív viszont hatékonyabb.

Mindkét megoldás, mind az aktív mind a passzív, lehetővé teszi melegvíz készítését is. A passzív hűtés rengeteg energiát spórol, hiszen csak a folyadék keringtetéséhez van szükség elektromos áramra. Azonban teljesítmény és hatékonyság szempontjából hátrányban van az aktív hűtéshez képest. Különösen igaz ez a nyár vége felé, amikor a föld már egyébként is nagy mennyiségű meleget tárol. Ennek következtében csökken a hűtési teljesítmény.

A hűtési funkcióra csak bizonyos hőszivattyú típusok képesek.

A legjobb fűtési rendszer

A lehető “legjobb” rendszer nem létezik. Ám nem olyan nehéz megtalálni azt a rendszert, ami az Ön igényeinek megfelel. Konzultáljon a Vaillant szakembereivel, akik segítenek Önnek a megfelelő rendszer megtervezésében és kialakításában!

Hőszivattyú termékek

A Vaillant hőszivattyú termékpalettáját erre linkre kattintva ismerheti meg


  1. TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!