FŰTÉS | MELEGVÍZ | KLÍMA | SZELLŐZÉS olvassa el!

Korszerű melegvíz-előállítás – HP-Tower hőszivattyús forróvíztároló a HAJDU-tól

HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.
www.hajdurt.hu

Idén újabb termékcsaláddal bővül a HAJDU hőszivattyús forróvíztároló választéka. A korábbi HB-terméksor mellett megjelenik a HAJDU HP TOWER nevű, HPT típusú terméksorozat.

HP-Tower hőszivattyús forróvíztároló a HAJDU-tólA termék alapműködése hasonló, mint a már évek óta piacon lévő, Magyar Termék Nagydíjas HB200 és HB300 készülékeké. Ez a készüléktípus elsősorban a környezeti energiát hasznosítva, a levegő hőenergiáját használja a használati melegvíz előállításra. A készülék 0,5 kW energiából legalább 2 kW hőenergiát képes előállítani! Ez a jelenleg ismert leghatékonyabb használati melegvíz előállítási módszer!

A hőszivattyús forróvíztárolót olyan helyre érdemes telepíteni, ahol légcsatorna használatával a lakótéren kívüli, külső levegő hőenergiáját használjuk vagy az épületen belül hulladékhő keletkezésével és felhasználásával számolhatunk. Ilyen lehet a mosókonyha, fürdőszoba, garázs, konyha.

A hőszivattyúból kiáramló levegővel hűthetjük a belső helyiségeket, vagy ha a lehűtött levegőt kivezetjük, akkor a helyiség vagy lakás szellőzését is szolgálhatja. A készülék a ház szellőztető rendszeréhez is csatlakoztatható. A használati melegvíz előállítás mellett így ezek a készülékek a szellőztetésben, légkondicionálásban és páramentesítésben is szerepet kaphatnak.

Az új HPT terméksor a használati melegvíz ellátás mellett egyéb igényeknek is megfelel. A tervezés során a Hajdu mérnökei szem előtt tartották, hogy az új készülék minél jobban illeszthető legyen a már meglévő modern megújuló energiás rendszerekbe. A készülék vezérlését alkalmassá tették a napelemes rendszerről történő vezérlésre, illetve a már kialakított Home management, Smart Grid rendszerbe történő bekötésre, ezáltal a készülék távolról is vezérelhetővé vált.

A termékcsalád négy modellből áll: 200 és 300 literes űrtartalom mellett kapható lesz csőkígyós és csőkígyó nélküli változat.

A hatályos szabványos mérések mellett 20°C-os környezetben 3,5 COP-vel rendelkezik a készülék, ami a jelenlegi ERP-s szabályozás szerint 139%-os vízmelegítési hatékonyságot, azaz A+-os energiaosztályt jelent. Ezzel a fogyasztással a készülék a piacon kapható más hőszivattyús bojlerekhez viszonyítva is kiemelkedően energiatakarékosnak mondható, egy hagyományos vízmelegítőhöz képest pedig igen hamar vissza tudja hozni a készülék árát azzal, amit a villanyszámlán megspórolhatunk. A 200 l-es változat egy felfűtéssel 242 liter 40°C-nál melegebb vizet szolgáltat. Ez például annyit jelent, hogy egy 4 fős család éves használati melegvíz igényét 750 kWh éves energiafogyasztás mellett kevesebb mint 30.000 Ft-ból képes évente fedezni.

Egy érdekes összehasonlító táblázat két másik hőszivattyús forróvíztárolóval:

Energiaosztály Csapolási profil Min 40°C melegvíz-szolgáltatás egy felfűtéssel Éves energiafogyasztás kWh Költség, Ft (éves energiafogyasztás) Melegvízköltség Ft/1000 l
HPT200 A+ L 242 l
(60°C-ra történő felmelegítéssel)
735 25.968 Ft 293,99
HB200 A L 246 l
(60°C-ra történő felmelegítéssel)
849 29.995 Ft 334,06
Ariston Lydos Hibrid 100 A M 118 l 652 23.035 Ft 534,83

HP-Tower hőszivattyús forróvíztároló a HAJDU-tólA készülék üzemeltetése során különböző működési módok közül lehet választani. Igy üzemeltethetjük a terméket csak hőszivattyúként, vagy automata módban úgy, hogy alapvetően a készülék maga dönti el a környezeti feltételek alapján, mikor gazdaságosabb a hőszivattyús üzem, vagy inkább az elektromos fűtéssel történő vízmelegítés.

A készüléken automatikusan aktiválódó antilegionella funkció működik, amely rendszeres időközönként a tartályban lévő vizet 65°C fölé melegíti (hőszivattyús és elektromos fűtéssel együtt).

Amennyiben gyorsan nagy mennyiségű használati melegvízre van szüksége a családnak, ezt a gyors felfűtés funkció aktiválásával (Boost mód) lehet elérni.

A készülék működése egy hétre előre programozható Smart vezérléssel rendelkezik, ezzel illeszkedve a család melegvíz használati szokásaihoz, ami azt jelenti, hogy csak akkor működik a készülék, amikor várhatóan melegvíz igénye lesz a háztartásnak.

A HPT termékekbe további két bemeneti jelpár köthető. Az elsőt közvetlenül a napelem inverterére vagy napelem vezérlőre kötve és a PV módot aktiválva a készülék képes érzékelni, amikor a napelemen elegendő villamos energia áll rendelkezésre a működéshez. Ilyenkor automatikusan felfűti a tartályban lévő melegvizet 62°C-ra.

További villamos bekötési lehetőséget alakítottak ki kapcsolt hálózat (Smart Grid) csatlakoztatására.

A készülék telepítése egy hagyományos elektromos bojlerhez képest sokkal több előkészítést nem igényel, ha csak a belső tér levegőjével akarunk melegvizet előállítani. Lehetőség van viszont légcsatornába történő bekötésre. Ebben az esetben a készülékre 160 mm-es átmérőjű légcsatorna csövet lehet csatlakoztatni.

A hőszivattyús termékekről sokan azt gondolják, hogy zajosak, azonban a HPT termékek esetében nem keletkezik különösebben több zaj, mint amit egy minőségi páraelszívónál tapasztalunk.

A közeljövőben a HAJDU Zrt. a készülékcsalád további bővítését tervezi. A típuskínálatban megjelennek majd a változtatható ventilátor-fordulatszámú modellek is, amelyek kifejezetten az intelligens házak szellőztető rendszeréhez csatlakoztathatóak, így a használati melegvíz előállítás mellett már részben vagy egészben akár egy kisebb lakás nyári klimatizálása is megoldható lesz a készülékkel. A jelenlegi vezérlés wifi-modullal történő kibővítése is tervben van, amellyel már különböző mobil applikációkról történő távvezérlés is megadhatóvá válik.

A gyártó által közölt néhány további műszaki paraméter

 

Típus HPT300 HPT300C HPT200 HPT200C
Méretek: átmérő/magasság/mélység Ø667 mm/1810 mm/720 mm Ø667/1480/720
Feszültség/frekvencia L/N/PE ~ 230 V / 50 Hz
Tartály
Névleges nyomás 0,6 MPa
Névleges űrtartalom 295 280 194 l 182 l
Vízcsatlakozás G3/4
Csőkígyó felülete 1,5 m2 1,45 m2
Hőszigetelés/vastagság: freonmentes PUR szigetelés / 50 mm
Korrózióvédelem speciális tűzzománc + Mg-anód
Hőszivattyú
Típus levegő (beltéri)+Légcsatorna toldat lehetőség
Szellőztető csatlakozás (be/kivezetés) Ø160 mm
Kondenzátor biztonsági hőcserélő
Hűtőközeg/mennyiség R134a / 1100 g
Teljesítmény felvétel max. 515 W
Légáramlás 450 m3/h
Működési hőmérséklet tartomány -7 – +38 °C
EN 16147:2017 szerinti
Vízmelegítési hatékonyság 20°C-ra
142% (A+) 139% (A+)
EN 16147:2017 szerinti
Vízmelegítési hatékonyság 7°C-ra
128% (A) 121% (A)
Zajteljesítmény Lw(A) Légcsatornával.: 52 dB(A); Légcsatorna nélkül: 58 dB(A)
Elektromos fűtés
Névleges teljesítmény 1800 W
Max. vízhőmérséklet 65 °C
Egyebek
Vezérlés Programozható, PV, Smart Grid ready, Holiday, Fagyvédelem, Gyerekzár
Tanúsítások CE, CB, EHPA

 


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!