FELÚJÍTÁS, ÁLLAGVÉDELEM HŐSZIGETELÉS olvassa el!

Panelház energetikai korszerűsítése – tűzvédelmi követelmények

Knauf Insulation Kft.
http://www.knaufinsulation.hu

panelház hőszigetelés - tűzvédelem - knauf-insulation

A panelházak energetikai korszerűsítése során alkalmazandó tűzvédelmi követelmények ismertetéséhez a példát egy házgyári technológiával négy évtizede épült panelház energetikai korszerűsítési projektje szolgáltatta.

Szűk fél évszázaddal ezelőtt a kor igényeit az építőipar a vasbeton panel lakótelepek gyors felépítésével próbálta kielégíteni.

Az 1970-80-as évek műszaki színvonalán készült épületek technológiai szempontból már elavultak, emiatt felújításra szorulnak. Ehhez – az akkori előírásoknál ma jelentősen szigorúbb energetikai követelmények teljesítése érdekében – a lakótelepek technológiai „feljavítása” mellett az energetikai korszerűsítést is szem előtt kell tartani az építészeti tervezés és a költségvetés összeállítása során.

A szigetelési technológia fejlődésének és az egyre szigorodó előírásoknak köszönhetően még az utolsó évtizeden belül is nagy különbségekkel szembesülhettünk a kivitelezés során. A szigetelési vastagságok növekedésében és a tűzvédelmi előírásokban is nagy változásokat tapasztalhatunk.

Ebben a cikkben a homlokzati tűzterjedés elleni védelemmel szeretnénk részletesebben foglalkozni. A konkrét példát egy gazdagréti, nagy lakásszámú, több lépcsőházas, tízemeletes panel házsor hőszigetelése szolgáltatja.

panelház hőszigetelés - tűzvédelem - knauf-insulation

Az épületre utólagos, úgynevezett kontakt homlokzati hőszigetelő rendszer kerül, EPS hőszigetelő maggal. A homlokzati hőszigetelő rendszerek kialakításáról az ETAG 004 európai irányelv rendelkezik. Tűzvédelmi osztályukat az MSZ EN 13501-1 szerint lehet meghatározni. A homlokzati tűzterjedés elleni védelem további követelményeit, a hőszigetelő rendszerek kialakítására vonatkozóan az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet VI. fejezetének 9. pontjában a 24-26. § taglalja.

Az éghető anyagú hőszigeteléssel készülő homlokzati hőszigetelő rendszerekben bizonyos körülmények – pl. magasépületek – esetén az OTSZ által előírt, nem éghető anyagú (nem tűzveszélyes) sávokat kell létrehozni. A bemutatott épületen a nem nyílásos külső térelhatároló falakon alkalmazott „E” tűzvédelmi osztályú polisztirol hőszigetelő mag vastagsága nagyobb, mint 10 cm, emiatt az előírások alapján szintén be kellett építeni a legalább 20 cm szélességű tűzvédelmi célú sávokat. Az A1 vagy A2 tűzvédelmi osztályú hőszigetelő anyagból készült sávok kialakításához min. 90 kg/m3 testsűrűségű kőzetgyapotot kell használni, az általános homlokzati felületen alkalmazott hőszigetelő anyag helyett, azzal legalább azonos vastagságban.

Szintén a példánknál maradva, nyílásos falak esetén az A1 vagy A2 tűzvédelmi osztályú hőszigetelő anyagból készült tűzvédelmi célú sáv a homlokzati nyílások felett kétféle módon alakítható ki:

  • A nyílások felett nem folyamatosan elhelyezett tűzvédelmi sávok esetében a homlokzati nyílás alapszerkezetének két szélén a sávot legalább 30 cm hosszban mindkét oldalon túl kell lógatni.
  • A sáv megszakítás nélkül végighúzódóan is készülhet, azzal a feltétellel, ha a homlokzati nyílás alapszerkezetének felső és a felette lévő, tűzvédelmi célú sáv alsó éle közötti távolság legfeljebb 50 cm (ide kerülhetnek pl. a redőnyszekrények), és a sáv kialakítására szintenként kerül sor.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!