ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS MÉLYÉPÍTÉS olvassa el! VÍZSZIGETELÉS

TEFOND PRO – hőszigetelés, drénlemez és geotextília egy termékben

Tegola Ungarese Kft.
http://www.tegola.hu

A TEFOND PRO megvédi az épületet a talajvíztől, hőszigetel és kiszellőzteti a pincefalat az alapozási síktól kezdve.

A Tefond és Isostud drénrendszerek bevezetése után 25 évvel a TEGOLA csoport piacra dobta új, előregyártott rendszerét pincefalak szigetelésére, mely teljes körű és hatékony védelmet biztosít.

A dombornyomott lemezeket régóta alkalmazzák a falszigetelés védelmére, csökkentve ezáltal az épületre ható víznyomást. Ez azonban azt jelentette, hogy a drénlemezt a vízszigetelés mechanikai védőrétegeként rögzíteni kellett. Szegezni, „felfúrni” amivel lyukak keletkeztek a vízszigetelésen. Emellett meg kellett oldani a hőszigetelés kérdését is, így minden kivitelező kidolgozott egy saját megoldást, ami lehet, hogy technikailag tökéletes volt, de soha nem egyszerű. Az ilyen beépítések nem biztosították a fal “lélegzését”, és a talajszint alatti helyiségekben a megjelenő nedvesség hatására gyakran érezhető volt a penészszag.

A megoldás: TEFOND PRO

A TEFOND PRO teljes körű megoldást nyújt a talajszint alatti falazatok védelmére és szigetelésére. TEGOTHERM XPS extrudált hőszigetelésből, egy 8 mm vastag drénlemezből és egy speciális vízelvezető/szűrő geotextíliából áll. Ezeket az elemeket egy termékben integrálták, elérve, hogy könnyen és gyorsan beépíthetőek legyenek a talajszint alatti falazatok szigeteléseként.

A TEFOND PRO-t olyan méretekkel tervezték, hogy a pincefalakat teljes magasságukban védjék és szigeteljék egy panellel, vízszintes csatlakozások nélkül. A beépítés így gyors és egyszerű, az elkészült munka technikailag tökéletes.

TEFOND PRO megóvja a vízelvezető dréncsövet a bemosódó talajszennyeződésektől. Alkalmazása lehetővé teszi a talajszint alatti helyiségek minőségének javítását a hőszigetelésnek köszönhetően, és magakadályozza a nedvesség miatt kialakuló penészesedést.

Előnyök

 • Nincs szükség speciális szakemberek alkalmazására
 • A beépítési költségek nagyon alacsonyak
 • Tefond PRO biztosítja, hogy a talajvízszint ne érje el az alapozás síkját
 • Biztosítja, hogy a hővezetési tényező: λ= 0,034 W/mK, és hővezetési ellenállás R=1,45 m2K/W legyen.
 • Biztosítja a talajból érkező víz elvezetését, lehetővé téve a dréncső tökéletes csatlakozását az alapozás alján.
 • Biztosítja a talajvíz szűrését a dréncsőbe vezetve, úgy, hogy a cső ne duguljon el
 • Biztosítja a rendszer vízszigetelését úgy, hogy a víz ne érje el a védeni kívánt falat.
 • Biztosítja a falazat kiszellőztetését, hogy kívülről is lélegezhessen.
 • Moduláris (egybeépített, integrált) elemként egyszerűen a falra kell helyezni

Tulajdonságok

A min. 50 mm vastag, sima felületű, XPS (extrudált polisztirol, λ = 0,034 W/mK és RD = 1,45 m²K/W), kellően magas hőszigetelő teljesítményt nyújt, nagy a nyomószilárdsága és a méretstabilitása, gyakorlatilag nem vesz fel vizet a mértékadó hő- és légnedvességi viszonyok mellett. Az XPS panelek csaphornyos élkiképzése javítja a rendszer stabilitását és a hőszigetelő teljesítményét.

A TEFOND PRO falazat felőli oldalán a paneleken lévő függőleges hornyok lehetővé teszik a falazat kiszellőztetését, megakadályozva a nedvesség és a páralecsapódás kialakulását ami a helyiségekben maradva egészségkárosodást okozna.

A HDPE mikrobordás drénlemez 8 mm vastag, függőleges vízelvezető kapacitása 3,5 l/ms; nagy nyomószilárdságú (400 kPa), és egy olyan műszaki geotextíliával kasírozott, amely lehetővé teszi a víz áthaladását, de megakadályozza a talajszemcsék beszivárgását.

A geotextíliával kasírozott mikrobordás drénlemez függőlegesen mindkét irányban hosszabb, mint az XPS hőszigetelő panel:

 • A felső élén a 15 cm-es a túlnyúlás lehetővé teszi a felső lezárást TEFOND PROFILE-lal, vagy a csatlakozást a külső épületszigeteléssel;
 • Az alsó élén a túlnyúlás 20 cm, ami a vízelvezető dréncsövet védi.
 • A TEFOND PRO panel alján további 50 cm magas és 65 cm széles vízelvezető geotextília van, amely összekapcsolja a panelt a vízelvezető dréncsővel és a dréncsövet körülveszi annak érdekében, hogy az ne tömődjön el a beépítése után.

A TEFOND PRO beépítése

A TEFOND PRO táblákat könnyen illeszthetjük egymás mellé. A csaphornyos profil megszünteti a hőhidakat, és kellően sík felületet biztosít. A TEFOND PRO-t a padlóvonal síkja alá kell helyezni és a falhoz rögzíteni (Bitustick bitumenes ragasztó, PUR ragasztó). A rögzítés ideiglenes, mivel a TEFOND PRO-t a földvisszatöltéssel támasztjuk meg.

A pincefal kiszellőztetése
A TEFOND PRO felső élének lezárása: a geotextília túlnyúlik a drénlemezen, amely lefedi az XPS panel felső részét. Ezt mechanikusan rögzítjük a függőleges falhoz az éllezáró profil segítségével, megakadályozva a víz beszivárgását a fal és az XPS panel között. A profilt a drénlemez felső éle felett 5 mm-rel rögzítjük, így biztosítva a fal kiszellőztetését, a TEFOND PRO hátoldalán lévő páracsatornák segítségével.
Vízelvezető rendszer
A vízelvezetést a 8 mm vastag HDPE drénlemez és a kasírozott geotextília közötti felület biztosítja (3,5 l/ms)
Tökéletes összeépítés a homlokzati hőszigeteléssel
A TEFOND PRO előnye, hogy könnyen és biztonságosan kapcsolódik a külső homlokzati hőszigeteléshez, biztosítva a külső hőszigetelő burok folyamatosságát, csökkentve a hőhidak kialakulását.
A TEFOND PRO rögzítése a falazathoz
Minden TEFOND PRO panel hátoldalán 9 ragasztópontot alakítanak ki (Bitustick, PUR ragasztó). A paneleket a csaphornyos profilok segítségével soroljuk egymáshoz. Végül a szakaszos földvisszatöltéssel rögzítjük véglegesen a szigetelést.
A csatlakozások ragasztása
A TEFOND PRO panelek közötti függőleges csatlakozást TEFOND TAPE ragasztószalaggal zárjuk le, hogy megakadályozzuk a talajszemcsék beszivárgását, amelyek eltömítenék a vízelvezető rendszert
A dréncső védelme
A túlnyúló geotextíliát is össze kell ragasztani mielőtt befedjük vele a dréncsövet.
Hatékony vízelvezetés
Az XPS panel alján túlnyúló drénlemezt hajlítsuk meg kb. 5 cm-es ívben az aljzaton. A panel alsó élétől 15 cm-re fektessük le az előre lejtésben kialakított feltöltésre a vízelvezető dréncsövet. A dréncsövet a drénlemez alján kell elhelyezni, majd a túllógó geotextíliával kell letakarni.

 


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!