ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS olvassa el!

Xypex kristályos vízszigetelési technológia alkalmazása a zuidhorni vasúti híd cseréjekor

Aqua Stop Concrete Kft.
http://xypex.hu

Xypex kristályos vízszigetelési technológia alkalmazása a zuidhorni vasúti híd cseréjekor

A Hollandiát sűrűn behálózó vasúthálózat több mint 3.200 km hosszú, és az ország minden jelentősebb városát összeköti egymással. 2016-ban a vasutak karbantartásáért felelős állami ProRail ügynökség úgy döntött, hogy a Van Starkenborgh csatorna feletti kulcsfontosságú vasúti hidat Zuidhorn városban ki kell cserélni, hogy javítani lehessen a csatorna hajózhatóságát és biztosítani lehessen a stabil vasúti közlekedést Leeuwarden és Groningen városok között. A 80 éves hídnak óránként két személyvonat és a teherforgalom terhét kellett viselnie. Az Arcadis hídtervező cég feladata az volt, hogy a hidat korábbinál nagyobb fesztávúra átépítve tegyék lehetővé, hogy a csatorna hajóforgalma zavartalanul haladhasson mindkét irányba. A Zuidhorn egykori polgármesteréről elnevezett Bert Swart hídnak a magasságát is megemelték.

A német Max Bögl generálkivitelező cég által részben Németországban gyártott alkatrészekből összeépített, 1700 tonnás, 200 méteres acélszerkezetű hidat egy éves építés után emelték a helyére, a régi híd mellé.

Xypex kristályos vízszigetelési technológia alkalmazása a zuidhorni vasúti híd cseréjekor

A híd kereszttartóira acélerősítésű előregyártott beton födémlemezeket helyeztek, melyeken helyszínen öntött betonfelületet alakítottak ki, hogy stabil alapot biztosítsanak a síneknek. A ProRail előírása szerint a vasúti hidakat vízhatlan beton vágányalappal kell kialakítani, mely kémiai behatásoknak is ellenáll. A legtöbb esetben ezt epoxi bevonattal valósítják meg. De mivel tudták, hogy ezt a hidat szeptemberben fogják vízszigetelni, amikor az esők valószínűsége igen nagy, az ügynökség alternatív megoldás után nézett.

A Xypex holland forgalmazójával való konzultáció után a ProRail és a kivitelező Max Bögl cég a Xypex Concentrate alkalmazása mellett döntött. Mivel a Xypex Concentrate cementbázisú, és telített felületet igényel, hogy aktív összetevői a beton anyagba diffundáljanak, a köd, pára és eső jelenléte még előnyös is. A Xypex Concentrate nemcsak két-háromszor olcsóbb volt, mint egy epoxi bevonat, de a lehető leggyorsabb beépítést is lehetővé tette: a 2000 négyzetméteres felület kevesebb, mint három nap alatt készült el.

Xypex kristályos vízszigetelési technológia alkalmazása a zuidhorni vasúti híd cseréjekor

A Xypex Concentrate reakcióba lép a nedvességgel és a cementhidratáció melléktermékeivel, és oldhatatlan kristályos kötést létesít, mely véglegesen szigeteli a betont és akár 0,4 mm-es repedések áthidalására is képes. A víz és egyéb folyadékok behatolásának megakadályozásával a Xypex Concentrate vegyi anyagok elleni védelmet is nyújt, mely csökkenti a kloridok, szulfátok káros hatását, illetve a karbonátosodást és alkáli felhalmozódást.

Xypex kristályos vízszigetelési technológia alkalmazása a zuidhorni vasúti híd cseréjekorA kivitelező a Xypex Concentrate felhordása után szinte azonnal megkezdhette az előfeszített betontalpfák, a kavicsfeltöltés és az acélsínek elhelyezését. Mivel a Xypex Concentrate a betonlemezek részévé vált, kevésbé károsítja a felület fúrása, rögzítőelemek elhelyezése, mint a hagyományos bevonatokat vagy membránokat.

Patrick Mallens, a kivitelezés projektmenedzsere szerint a Xypex Concentrate alkalmazása nemcsak védelmet biztosít a hídnak, hanem segítette a határidő betartását és jelentős költségmegtakarítást is eredményezett az epoxi bevonatokhoz képest. “A Xypex Concentrate ideális volt erre a munkára. Ez kínálta a lehető legrövidebb beépítési és kötési időt, valamint a legrugalmasabb alkalmazkodást az időjárási körülményekhez. Hosszú távú előnyei a vasút számára szintén fontosak: alacsonyabb karbantartási költségek és hosszabb élettartam”


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!