FELÚJÍTÁS, ÁLLAGVÉDELEM HŐSZIGETELÉS olvassa el!

Rendhagyó homlokzatszigeteléssel épül egy iskola Fehérgyarmaton

Knauf Insulation Kft.
http://www.knaufinsulation.hu

Heraklith homlokzat

A Sajó Design Bt tervezésében, Sajó Imre építőművész, vezető tervező irányításával készült tervek alapján, szerelt homlokzatszigetelésként Heraklith táblák felhasználásával épül Fehérgyarmaton a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola.

A tervező – látva a Heraklith lapokban rejlő lehetőségeket – a Knauf Insulation Kft. mérnökeinek együttműködésével egy merőben új, a megszokottól eltérő homlokzatkialakítást választott. A merész kezdeményezés során a szerelt jellegű homlokzatszigetelést a fagyapot lapok kötőanyagának – fehér- és szürkecement – megfelelő fedőfestékkel bevont Heraklith táblákkal zárta le. A fehér és szürke cementtel készült lapokból egy változatos, játékos, nehezen felejthető felület alakult ki.

Heraklith homlokzat

„…Az iskolaépület tervezett homlokzatképzésének finom, játékos árnyalatváltása nem idegen hazai építészetünkben: a XIX-XX. század fordulója nagyvolumenű tanintézeti építkezéseinél mindennapos volt a nyerstégla homlokzat ritmikus, eltérő árnyalatú téglával történő falazása. Ezt a hagyományt folytatja a fehérgyarmati új iskola tervezője intuitív tehetséggel egy igen korszerű homlokzati hőszigetelő-burkoló elem játékos ritmusú árnyalatváltakozásával. A szűkebb szakmai érdekességen túl nem elhanyagolható hozadéka a tervezett homlokzati megjelenésnek az, hogy az innen kikerülő diákok a kiváló pedagógia mellett egy szerethető iskolaépület megjegyezhető emlékképét is magukkal viszik majd.”
Janáky Gyögy
Ybl díjas építész
A Magyar Érdemrend középkeresztje birtokosa,
építészkamarai küldött

Heraklith homlokzat

„…Sajó Imre általános iskolájának homlokzata az egyénekből építkező közösséget, annak erejét, összekapaszkodását reprezentálja, mint sok kis Lego elem épít új, erős tudásvárat. Szerelt könnyedsége oldja a méretes épületet, segíti annak lépték lebontását, egyedisége megkülönböztető jel az itt tanulók számára.”
Kálmán Ernő Dla Ybl díjas építész
MMA Köztestületi Tagja
Pesthidegkúti Presbiter
V4 Építészeti Alapítvány kuratóriumi Elnöke

Heraklith homlokzat

„A Kölcsey Ferenc Iskola különleges, kétarcú épület: elsőre úgy tűnik, hogy mást mutat a nagy forma és mást mutatnak a részletek. De ez a kétarcúság nem hiba, hanem erény: pont a következetessége és a kidolgozottsága folytán tud erénnyé válni. … Az építész összehangolja a részeket, harmóniára törekszik, ügyel a részletezettség mértékére és eloszlására. Ha ebben sikert ér el, a tervhez nem lehet hozzátenni, sem elvenni belőle anélkül, hogy az ne károsodna.”
Jancsó Miklós DLA
egyetemi docens, tanszékvezető helyettes
BME Építészmérnöki Kar, Lakóépülettervezési Tanszék

Heraklith homlokzat

Heraklith homlokzat

Az épületre a Knauf Insulation Kft a tervezői elvárásoknak megfelelő egyedi lapokat gyártott. A nem éghető, 25 mm vastag fehércementtel – Heraklith A2 25x500x2000 mm -, valamint a szintén nem éghető szürkecementtel – Heraklith A2 C 25x500x2000 mm – készült lapokat megnövelt testsűrűséggel gyártották. Az élképzett, gyalult lapokat Sto Kft. Hydrogrund alapozójával kezelték és a lap színének megfelelő Sto Color Lotusan festékkel festették le.

A homlokzatburkolatot a Garage Kft építi be.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!