ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS FAL | HOMLOKZAT olvassa el!

Vakolatok – belső falfelületeink és homlokzataink arca

SAKRET Hungária Bt.
www.sakret.hu

Falfelületeink végső megjelenésének meghatározói a színezővakolatok. Esztétikus és építészetileg igényes felületek viszont csak úgy alakíthatóak ki, ha feladatra tervezett és megfelelő anyagot alkalmazunk.

Gyakran találkozunk a gyárilag előkevert vékony színezővakolatok esetén a nemesvakolat megnevezéssel, de ez félrevezető lehet, mert a több tíz évvel ezelőtti – 1-2 cm vastagságban felhordott – ásványi kötőanyagú vakolatokat hívtuk nemesvakolatnak. A mai modern bevonatok, a színezővakolatok már vékony rétegben, 1-3 mm vastagságban kerülnek a felületre (ez a maximális szemcseméretet jelenti). Végső megjelenésük szinte teljesen azonos azzal, amit már megszoktunk, tehát kapart vagy dörzsölt struktúrájú. A jól méretezett és direkt erre a feladatra tervezett színezővakolatokkal – az ún. modellező vakolatokkal – a struktúrák kialakíthatóságának csak a fantáziánk szabhat határt, hiszen lehet kanállal/glettvassal mintázott, mintázó hengerrel kialakított vagy sablonnal egyedivé tett. Kiválasztásukkor érdemes néhány alapvető tulajdonságot szem előtt tartani. A SAKRET kínálatában a legkülönfélébb feladatokra is megtalálja a megfelelő anyagot.

Az embernek az a csalóka érzése lehet, hogy a színezővakolatokat könnyű kivitelezni és nem igényel különösebb szakértelmet. Az igazság viszont az, hogy sok későbbi kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, amennyiben gondosan előkészítjük a teljes munkafolyamatot – legyen szó az anyagválasztásról vagy az alapfelület előkészítéséről. A nem megfelelően felhordott vagy struktúrált vakolatok foltosak lehetnek vagy egyéb esztétikai problémák léphetnek fel – ezek az optikai problémák annál erősebbek lehetnek, minél erőteljesebb színeket alkalmazunk. A termék és a szín kiválasztása mindig gondos tervezést igényel. Először nézzük, hogy anyagösszetétel szerint milyen lehetőségeink vannak!

Zsákos kiszerelésű, ásványi kötőanyagú színezővakolatok

Ezek a vakolatok emlékeztetnek leginkább a már említett korai változatú nemesvakolatokra. Feldolgozásuk nem nehezebb, mint modern társaiké, de körültekintést igényel, mert érzékenyek a környezeti hatásokra. Kerülni kell a közvetlen, tartós napsütést (kiéghetnek), nem kedvelik a párás időben történő munkavégzést és a géppel történő szórás, felhordás teljes mértékben kizárt. A kiszerelésen szereplő vízmennyiséggel keverve feldolgozásra kész a termék. A fizikai paramétereiknek köszönhetően jó szívvel ajánlhatók régi technológiával épült épületekhez (vályog, mészhomoktégla, műemléki védettségű épületek, templomok stb.), mert nagy mértékű páraáteresztésre képesek. A jó páraáteresztő képesség miatt megfelelően méretezett falszerkezetek esetén beltéri felhasználásra is alkalmasak vízzel nem terhelt helyiségekben. A színeket tekintve csak enyhébb, pasztellos színekben gondolkodhatunk, mert ezeket kereskedésekben nem színezik (csak gyárilag) és kötőanyaguk miatt csak szűkebb színválasztékot kínálnak a gyártók (bár gyakran hallani, hogy ezek sokkal barátságosabb harmónikusabb színek, mint napjaink „trendszínei”).

Vödrös kiszerelésű, ásványi kötőanyagú színezővakolatok

Összetételüket tekintve hasonló termékek, mint a zsákos ásványi vakolatok, de készre kevertek, ezért feldolgozás előtt csak át kell mozgatni a vödörben. Tulajdonságjavító adalékoknak köszönhetően nagyobb teherbírásra képesek, rugalmasabbak, jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak, viszont a feldolgozási körülmények követelményei azonosak a már korábban leírtakkal. Fizikai tulajdonságaik miatt ideális bevonatai az ásványi hőszigetelő rendszereknek, a felújító vakolatrendszereknek vagy például a könnyített vakolatrendszereknek (hőszigetelő- és könnyített vakolatrendszerek). Kapart és dörzsölt struktúrában elérhetőek, szélesebb színkínálattal, mint a zsákos ásványi vakolatok.

Vödrös kiszerelésű, műgyanta kötőanyagú színezővakolatok

Ezek a színezővakolatok a könnyű feldolgozás és nagy teherbírás ötvözetei. A teljesítményen túl a jó ár/érték arány jellemzi őket – nem véletlen, hogy a ma Magyarországon felhúzott színezővakolatok 90%-a ebből a kategóriából kerül ki. Kimondottan jól ellenállnak a környezetei hatásoknak, ezért lakó-, ipari és középületeken is alkalmazhatók. Tipikus felhasználási módjuk EPS hőszigetelő rendszerek végső bevonata. Közepes páraátersztő képességük miatt nem javasolt alkalmazásuk beltérben és olyan épületek külső bevonataként, amelyek alulról nedvesednek, régi építési technológiával készültek és nem lettek épületfizikai szempontból modernizálva vagy jelentős belső páraterhelésük van (üzemi konyha, fürdőblokk stb.). Jól színezhetők – a SAKRET kínálatában 320 szín közül lehet választani – ezért extrémebb színek is választhatók.

Vödrös kiszerelésű, szilikongyanta kötőanyagú színezővakolatok

Napjaink legmodernebb színezővakolat kategóriája. Jó páraáteresztés és kiemelkedően jó ellenállás jellemzi a környezeti hatásokkal szemben. Por- és víztaszító képessége miatt időtálló, lassan öregedő és sokáig esztétikus megjelenésű felületet eredményez. A falszerkezet méretezése után – amennyiben az eredmények engedik – szinte bármely falazott és szilikát épületszerkezet esetén alkalmazható. Hasonlóan a műgyanta bázisú termékekhez jól színezhetők. Ha valaki tartós és minőségi homlokzatban gondolkodik, akkor nem vitás, hogy csak a szilikongyanta vakolatok jöhetnek szóba.

Sakret vakolatokFeldolgozásuk röviden

Általánosan elmondható, hogy a felület legyen tiszta, portól, olajtól, zsírtól, sókiválástól és a tapadást, rögzítést gátló egyéb szennyeződésektől mentes. Figyeljünk a feldolgozáskori időjárási viszonyokra és ennek megfelelően készítsük elő a felületet és védjük meg a környezeti hatásoktól, ha szükséges!

  1. A felületek alapozni kell a gyártó által meghatározott alapozóval. Feldolgozásuk hasonló, mint egy festék esetén. Anyagszükségletük nem jelentős: 1,5-2,5 dl/m2
  2. Habarcs esetében (zsákon szereplő vízmennyiséggel) be kell keverni, vödrös anyag esetén át kell keverni, mozgatni az anyagot. Egyszerre annyit nyissunk meg, amennyit el is tudunk használni, egy napra teljes felületeket tervezzünk, mert színezővakolatok esetén a félbehagyott és folytatott munkák meglátszódhatnak.
  3. Glettvassal fel kell hordani a felületre szemcsevastagságban az anyagot
  4. Ügyelni kell az anyaghiányokra, mindenhol egyenletes legyen a vastagság!
  5. A struktúra kialakítása műanyag simítóval történjen. A felületre nem rányomva, csak lazán mozgatva körkörös mozdulatokkal lehet a struktúrát kialakítani. A dörzsölt és kapart struktúra esetén „programozva” van a termék: a kapart struktúrájú nem gördül el és fordítva.
  6. A termék száradása után a felület ellenállóképessége növelhető kiegészítő impregnálással

Szükséges eszközök: keverőedény, keverőszár, kőműveskanál, serpenyő, glettvas, teddy-henger, műanyagsimító

Általános, ház körüli színezővakolási feladatok ideális vakolata a SAKRET KH műgyantavakolat, mert kézzel és géppel is feldolgozható, könnyen struktúrálható, ideális ár/érték arányú, széles színkínálattal bír, időtálló és könnyen tisztítható


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!