ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS olvassa el!

Xypex kristályos vízszigetelési technológia alkalmazása a helsinki Amos Rex Art Museum építésénél

Aqua Stop Concrete Kft.
http://xypex.hu

Mintha földönkívüliek építményei lennének, úgy bukkannak a felszínre a föld alatti Amos Rex művészeti múzeum tetőbevilágító kupolái a helsinki Lasipalatsi tér alól, interaktív, játékos tájat hozva létre az arra járók számára.

A tér különlegessége az öt különböző méretű mesterséges domb, nagy ablakokkal, melyek kettős célt szolgálnak: bepillantást kínálnak a járókelőknek a múzeum föld alatti kincseire, valamint bőséges természetes fényt engednek be, megvilágítva a több mint 2.200 négyzetméteres, oszlopok nélküli galériateret.

Az új múzeum tervezése 2013-ban kezdődött, amikor a Föreningen Konstsamfundet művészeti alapítvány elkezdte keresni az Amos Anderson Művészeti Múzeum új otthonát. A közeli Lasipalatsi (Üvegpalota) épület hívogató megoldásnak tűnt, de történelmi jelentősége miatt nem lehetett úgy átalakítani, hogy be tudja fogadni a teljes múzeumot.

A Lasipalatsi plaza az Amos Rex múzeum fejlesztés előtt

A helsinki JKMM Architects építésziroda bátor tervvel állt elő a Lasipalatsi komplexum felújítására, benne az 590 férőhelyes, art déco Bio Rex filmszínházzal, és egy új föld alatti múzeummal a Lasipalatsi tér alatt. A múzeum tervezett helyén akkor egy üres, leburkolt tér volt, mely korábban buszpályaudvar és katonai parádék színhelye volt. A JKMM terve két szint mély föld alatti épületet irányzott elő, melyhez közel 14.000 köbméter talajt és kőzetet kellett kiemelni.

A múzeum egy fő galériaszintből és egy az alatti tárolószintből áll. Fő szerkezetei vasbetonból készültek. Az épület födéme 20 cm vastag vasbeton lemez, vastag vízszigetelő réteggel, habüveg hőszigeteléssel és azon egy felső betonréteggel, mely a lapburkolatos kupolák és aszfalt járdák aljzatául szolgál.

A projekt vezetőinek és a JKMM tervező csapatának a legnehezebb feladatot a betonalaplemez és betonfalak abszolút biztonságos vízszigetelése jelentette. A 14 méter mélységű alapozás legalább 7 méterrel a terület átlagos talajvízszintje alá került, és folyamatos víznyomásnak van kitéve. Mivel a legalsó szinten készültek tárolni a műalkotásokat, ez azt jelentette, hogy bármilyen vízbehatolás hatalmas kárt okozhat.

A tervező csapat több vízszigetelési lehetőséget is megvizsgált – membránszigeteléseket, bevonatszigeteléseket és betonadalékszereket. “Más cégek is kínáltak a Xypex-hez hasonló megoldásokat, de a mi világméretű referencialistánk hasonló mély alapozási projektekből meggyőzte a megrendelőt, hogy a Xypex a jó választás” – mondja Ronald Sulin, a Xypex finnországi kereskedelmi vezetője. Azzal is demonstráltuk bizalmunkat a termékünk iránt, hogy 15 év garanciát kínáltunk rá, melyet egyetlen más cég sem tudott vállalni.

A Xypex AC-1000 NF betonadalékanyagot választották, mely portlandcementet és olyan szabadalmaztatott összetevőket tartalmaz, melyek reakcióba lépnek a nedvességgel és a cement hidratációjának melléktermékeivel, katalitikus reakciót okozva, ami olyan oldhatatlan kristályokat eredményez, melyek eltömítik a beton természetes pórusait és kapillárisait. Ezek a kristályok bármely irányból megakadályozzák a víz és más folyadékok behatolását a betonba.

A Xypex AC-1000 NF a betonszerkezet állandó és szerves részévé válik, és a szerkezet teljes élettartama alatt megvédi azt a víz és más folyadékok behatolásától. Nemcsak tartósan szigeteli a betont, de képes akár 0.4 mm-es hajszálrepedések “begyógyítására” is, valamint vegyi ellenálló képességet is biztosít, csökkenti a kloridok, szulfátok káros hatását, illetve a karbonátosodást és alkáli felhalmozódást.

A projekt mérnökei a Xypex technológusaival konzultálva határozták meg a Xypex AC-1000 NF optimális adagolását az alapozás különböző mélységben elhelyezkedő szerkezeteihez. A legmélyebben lévő és legnagyobb víznyomásnak kitett szerkezetekhez alkalmazták a legnagyobb mennyiségű adalékszert –  5 kg/m3 mennyiségben. Az alsó szinti betonfalakhoz 4 kg/m3, a galériaszinti falakhoz 3 kg/m3 adalékanyagot használtak.

“A projekten pénzt tudtunk megtakarítani azáltal, hogy a víznyomáshoz alkalmazkodva változtattuk az adalékanyag adagolását” – mondja Ronald Sulin. – “A talajvízszint ezen a területen elég magas. Szivattyúkat használtunk az építkezés ideje alatt, a beton beépítése előtt, hogy folyamatosan távol tartsuk a vizet.”

Körülbelül 1.500 köbméter beton készült a Xypex adalékszerrel. A Xypex Admix betonhoz történő adagolása semmiben nem akadályozta vagy lassította a beton gyártását, szállítását és beépítését. Azáltal, hogy az elsődleges vízszigetelés az alapszerkezet szerves részeként készült el, a projekten megtakarították azt az időt, mely más vízszigetelési rendszerek – membránok vagy bevonatok – elkészítéséhez szükséges lett volna.

A Xypex adalékanyagok használatának plusz előnye, hogy növelik a beton nyomószilárdságát és repedésekkel szembeni ellenállását. Sok esetben – például a bemutatott projekt esetében is – kevesebb betonacél alkalmazása szükséges az ilyen betonhoz, megkönnyítve a beton öntését és vibrálását.

A Xypex AC-1000 NF alkalmazása lehetővé tette a múzeum projekt estében, hogy a kivitelezés minden olyan késleltetés nélkül folyjon, amit más vízszigetelő rendszerek szükségessé tettek volna, ezáltal időt és pénzt spórolva. “A Xypex nemcsak a jelenlegi szigetelési igényre nyújt megoldást, hanem hosszú távú előnyöket kínál: egyszeri beépítéssel olyan megoldást eredményez, melyet soha nem kell javítani, felújítani, hanem a betonszerkezet teljes élettartama alatt védelmet nyújt.”

Az Amos Rex Art Museum – melynek neve a Bio Rex  filmszínház és a múzeumalapító Amos Anderson nevének kombinálásából származik – 2018 augusztus 30-án nyílt meg, és már az első héten 10.000 látogatót fogadott. Az öt éves, 64 millió dollár összértékű projekt hatalmas siker lett, revitalizált egy történelmi környezetet, összeolvasztva a régit az újjal, élményt kínálva a Lasipalatsi Plaza alatt és felett egyszerre.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!