olvassa el!

A tetőfólia helyes megválasztása

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.
www.terranteto.hu

A TETŐFÓLIA HELYES MEGVÁLASZTÁSA

Az épületek külső határoló szerkezeteinek egyre többféle és egyre szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük. Így van ez a tetőfedések esetében is. Néhány évtizeddel ezelőtt a tetőfedést lényegében csak a tetőhéjalás képezte, ami az akkori építési szokások (magasabb tetőhajlásszög, egyszerűbb tetőidomok, beépítetlen és hőszigetelés nélküli tetőterek, stb.) ismeretében elegendő volt a vízzáróság követelményének teljesítéséhez.

Napjaink építészetében természetes, hogy a tetőteret valamilyen funkció számára hasznosítjuk, beépítjük. A hasznosított tetőterekbe és padlásterekbe nedvességre fokozottan érzékeny anyagokat (pl.hőszigetelés, gipszkarton) építünk be. Ezért a vízzáró cserépfedés alatt minden esetben vízhatlanságot biztosító alátéthéjazatot, tetőfóliát kell elhelyezni. A korszerű cserépfedések tehát olyan komplex rendszert képeznek, amelyeknek legalább olyan fontos eleme a tetőfólia, mint a héjalás.

A tetőfólia legfőbb feladata, hogy a cserépfedés alá bejutott csapadékot (eső, porhó) maradéktalanul elvezesse az eresz felé (szakszerűen megépített cserépfedés esetén minimális mennyiségű csapadékvízről beszélünk). A megfelelő vízzáróság biztosítása azonban csak egy követelmény a sok közül, amelyet teljesítenie kell ma egy tetőfóliának. Kiemelten fontos műszaki jellemző a páraáteresztő képesség, a szakítószilárdság és az UV-állóság is.

tetofoliak_fobb_muszaki_tulajdonsagai_tablazat.jpg

Tehát a tetőfólia ma már nem csupán egy vékony fólia. Hosszú időnek kellett eltelnie, amíg a jól ismert mezőgazdasági, illetve építési fóliától a folyamatos fejlesztések révén eljutottunk a többrétegű, páraáteresztő, UV-álló fóliákig. A fentiekből adódik, hogy a forgalomban lévő tetőfóliák minősége és műszaki paraméterei között jelentős különbségek vannak. Megjegyezzük, hogy még ma is sok olyan kommersz tetőfólia kapható a piacon, amelyek nem felelnek meg az alátéthéjazatokra vonatkozó tervezési és kivitelezési irányelveknek (ÉMSZ 2006).

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. által forgalmazott MediFol tetőfóliák kiváló minőségűek, melyek közül szinte bármilyen kialakítású tetőhöz kiválasztható a megfelelő termék. Kiemelten előnyös, ha ezeket a tetőfóliákat a Terrán Tetőrendszer részeként alkalmazzuk: így csak olyan termékeket építünk be, melyek minőségét a gyártó garantálja, és amelyek illeszkednek egymáshoz. Ezért akár plusz garanciát is ad a gyártó.

medifol_tablazat_javitott.jpg

A megfelelő tetőfólia kiválasztásánál figyelembe kell venni többek között:

  • a tetőtér rendeltetését, hasznosítási jellegét,
  • a tető átszellőztetést,
  • a tetőhajlásszöget
  • a tető formáját, bonyolultságát,
  • különleges időjárási és egyéb körülményeket.

A tetőfedés ,,rendeltetésszerű működésének” elengedhetetlen feltétele a folyamatos intenzitású átszellőztetés a héjazat alatt, ami csak előírás szerinti szerkezetalakítással biztosítható. A átszellőző levegővel távozik a belső térből átdiffundálódó pára, valamint a cserépfedés alsó felületén és a fólia felületén maradt nedvesség is. A kívánt szellőző keresztmetszet hiányában a legjobb minőségű páraáteresztő tetőfólia sem nyújt megfelelő védelmet.

A kis tömegű, gyenge fóliák alkalmazása nem ajánlott. Hazánktól nyugatra érvényben van egy olyan előírás (ÖNORM B 4119), amely szerint új tetők esetén 140 g/m²-nél kisebb tömegű tetőfólia nem építhető be.

A beépített tetőtereket határoló tetőszerkezetek jellemzően egyszeres szellőztetésűek. Itt a tetőfólia közvetlenül a hőszigetelésen fekszik, a fedést átszellőztető légréteg a tetőfólia felett található. Ilyen esetekben kizárólag páraáteresztő (Sd<0,3 m) tetőfólia építhető be, ami szabad utat biztosít a belső térből a szerkezeten át diffundáló párának. Így kerülhető el, hogy a fedés alatt a nedvességre érzékeny szerkezeteken káros páralecsapódás keletkezzen. A beépített tetőteret határoló szerkezet páratechnikailag helyes kialakítása kiemelt fontosságú, mivel a hibás rétegrend, illetve a nem megfelelő anyagok használata páralecsapódást, ezzel együtt vizesedést, penészesedést okozhat. Hosszú távon ez a hőszigetelő anyagok hőszigetelő képességének jelentős csökkenéséhez és a teljes szerkezet károsodásához vezet. A helyes rétegfelépítés páratechnikai méretezéssel igazolható.

Padlásterek esetében egyaránt előfordulnak egyszeres és kétszeres szellőztetésű tetőszerkezetek. Párazáró fólia kizárólag kétszeresen átszellőztetett tetőknél építhető be.

A tetőhajlásszög a teljes tetőfedés kialakítását, azon belül a tetőfóliák alkalmazhatóságát is befolyásolja. Minél kisebb a hajlásszög, annál fokozottabb a vízzáróság követelménye, egyúttal a tetőhajlásszög csökkenésével egyre erősebb (nagyobb tömegű és nagyobb szakítószilárdságú) tetőfóliát kell beépíteni. A Terrán Tetőrendszer részeként forgalmazott összes tetőfólia a legjobb W1 vízzárósági osztályba tartozik. A MediFol tetőfóliákkal a Terrán betoncserepekre megadott összes tetőhajlásszög-tartományban kialakítható a megfelelő alátéthéjazat.

A tetőfedésnek és vele együtt a tetőfóliáknak is több évtizedig kell ellátnia a feladatát, azonban a legjobb minőségű fóliák is öregednek, ami a műszaki tulajdonságaik romlásával jár. A fóliák öregedését előidéző két legmeghatározóbb hatás a hőhatás és az UV-sugárzás. A különböző anyagú és minőségű tetőfóliák öregedési üteme eltérő. A többrétegű, nagy szilárdságú fóliák általában tartósabbak. A tetőfóliák műszaki adatlapjain külön feltüntetik a mesterséges körülmények között végzett ,,öregítés” után megállapított főbb paramétereket is. Így összehasonlítható például az adott fólia eredeti és egy modellezett öregedés utáni szakítószilárdsága. Ez is fontos összehasonlítási szempont a különböző fóliák tartósságára vonatkozóan.

Kellő ismeretek hiányában a forgalomban lévő sokféle minőségű és tulajdonságú tetőfóliák között gyakran nehéz eligazodni. Jellemző hiba, hogy csak egy tulajdonságot kiemelve és alapul véve hasonlítjuk össze a termékeket. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. részletes alkalmazástechnikai utasításokkal, ajánlásokkal és ingyenes szaktanácsadással segíti a tervezők és a kivitelezők munkáját, nemcsak a megfelelő tetőfólia kiválasztásában, hanem a teljes tetőfedés szakszerű kialakításában is.

Természetesen minden termék megválasztásánál fontos tényező az ár. Egyértelmű, hogy az építtetők fontosabbnak tartják a cserépfedés formáját és színét, mint a nem látható alátéthéjazat minőségét. Azonban ez a tetőfedés egyik legfontosabb része, amelyen nem érdemes spórolni, ráadásul egy teljes tetőszerkezet kialakítási költségének csak elenyésző részét teszi ki a tetőfólia ára. Hosszú távon sokkal többe is kerülhet az építés pillanatában m²-enként pár száz forint megspórolása. Az olcsó és gyenge minőségű tetőfóliák idő előtti tönkremenetele esetén a fedést a fedélszékig vissza kell bontani ahhoz, hogy az új fólia beépíthető legyen. Egyértelmű, hogy ez igen jelentős költségekkel jár.

Önmagában a jó minőségű tetőfólia alkalmazása még nem elég, legalább ilyen fontos a szakszerű kivitelezés is. Természetesen a kivitelezők is igyekeznek lépést tartani a fejlődéssel, azonban még mindig élnek helytelen és elavult szokások, beidegződések (különösen igaz ez a tetőfólia feletti szellőző légréteg és szellőzőnyílások kialakítására). A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. rendszeresen tart az elméleti és gyakorlati oktatást, amely során a tanulók és kivitelezők megismerhetik a Terrán Tetőrendszerek felépítését és a cserépfedések szakszerű kialakítását.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!