AJTÓ | ABLAK | KAPU olvassa el! TETŐ

Az ideális beltéri klíma megvalósítása a tetőtérben

VELUX Magyarország Kft.
https://www.velux.hu/szakembereknek

Optimális értékek érhetők el jó hőszigeteléssel és innovatív árnyékolórendszerrel

Az épület funkciójától függően a téli-nyári hőkomfort megtervezése fontos feladat, hiszen a hőérzet jelentős mértékben befolyásolja az épülethasználók életvitelét (lakóépületekben) vagy teljesítményét (középületekben, irodákban). Az épületeken belül a tetőtér speciális helyzetben van: a ferde tetősíkok sokkal jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, mint a homlokzati fal, szerkezete és a szerkezet rétegrendje is más anyagok használatára épül.

VELUX tetőtér

VELUX tetőtérAhhoz, hogy télen kellemes meleget élvezhessünk a tetőtéri helyiségekben, a tetőszerkezet megfelelő szigetelésére van szükség. A hőszigetelés folytonosságát szem előtt kell tartani, a tetőtéri ablakok környezetét ugyanolyan gondossággal kell kialakítani, mint a teljes tetőszerkezetet. Az ablakokat körbe kell vennünk kiváló hőszigetelésű anyaggal, nem maradhatnak hőszigeteletlen rések, mert ott a drága fűtési energia és a meleg ki fog szökni. A VELUX tetőtéri ablakok esetén ez nem más, mint az ún. hőszigetelő keret (BDX), amely egy 2 cm vastag pajzsot képez a tetőtéri ablak körül, ráadásul a tetőtéri ablakok méretére készül, így mindig hézagmentesen illeszkedik. Ha ezt alkalmazzuk, egész egyszerűen az ablaktokot is melegebben tudjuk tartani a lehűlés hónapjai alatt és egy jó légzárású tetőtéri ablakkal kombinálva (a legjobb légzárási osztály a 4. osztály) garantálhatjuk, hogy a tető az otthon melegét is biztosítja a tetőtérben.

VELUX tetőtér

Nyáron a tető akár 100 °C-ra is felmelegedhet, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi hőt sugároz befelé és mennyire teszi elviselhetővé a június-július-augusztus hónapokat. A szigetelésen kívül ilyenkor azonban még egy tényező előtérbe kerül: vajon átszellőzik-e a tető. Az átszellőzés a levegő mozgását jelenti a tetőszerkezetben, mégpedig az előre kialakított légrés(ek)ben, ahol minden mesterséges beavatkozás nélkül magától beindul a levegőkeringés, a mozgó levegő pedig hűtő hatást fejt ki és csökkenti az intenzív napsugárzás hatását. Tetőnként és tetőterenként változó, hogy ezt hány fok hőmérsékletcsökkenésnek érezzük, az viszont kétségtelen, hogy egy rosszul megtervezett és kivitelezett 29 fokosra felmelegedő tetőtérhez képest sokkal jobban érezzük magunkat egy jól megtervezett és kivitelezett 24-25 fokos tetőtérben. Fontos megjegyezni, hogy a tetősíkablak sok esetben elzárja a szarufaközben az átszellőzés útját, így a tervezés és a kivitelezés során gondoskodni kell az ablak alatti ki- és az ablak feletti beszellőzés biztosításáról.

VELUX tetőtér

A VELUX árnyékolók és redőnyök segítségünkre lehetnek a nyári hőterhelés csökkentésében. A külső redőnyökkel az összenergia-átbocsátás (gtot) 0,55-ről 0,04-re csökken nyáron, azaz 94%-kal mérsékelhetjük az üvegen keresztül a felmelegedést. Hőérzetben ez annyit tesz, mint ha kb. 6 fokkal lenne hűvösebb bent a kánikula idején lehúzott redőny mellett ahhoz képest, mint ha nem lenne semmilyen napvédelem az ablakon. Ugyanez a redőny télen 0,14 W/m2K-nel csökkenti a hőveszteséget. Másik alternatíva a külső hővédő roló, mely kizárólag a nyári időszakban hasznos, 76%-kal csökkenti a gtot értékét. Ez utóbbi kimondottan pénztárcakímélő árnyékoló, bármely épülettulajdonos megengedheti magának. (A példánkban említett értékek 61-es 3-rétegű üvegezés alkalmazása esetére vonatkoznak.)


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!