olvassa el!

Napelemes erőmű biztosítja a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia ellátását

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.
www.terranteto.hu

Terrán napelempark Bóly

A régióban egyedülálló újításként a Terrán cégcsoport olyan napelemparkot hozott létre a bólyi termelő központjában, amelynek segítségével napenergiából tudják biztosítani cserépgyártó üzemük teljes villamosenergia-ellátását. A 499 kWp inverter teljesítményű napelemes kiserőmű összesen 1600 darab napelemtáblából áll, és a bólyi üzem melletti 1 hektáros területen helyezkedik el.

A kiserőmű a tervezést és engedélyezést követően három hónap alatt készült el, a beruházás teljes költsége közel 170 millió forint volt. A Terrán a beruházással is komolyan szem előtt tartja az építőipar környezetünkre gyakorolt hatását, és ahogy eddig is, a jövőben is élen szeretne járni az innovatív, trendformáló megoldásaival.

„Ezzel a beruházással többek között az a célunk, hogy megmutassuk, mennyire hiszünk a megújuló energia fontosságában, jövőjében. Ennek egyik kiemelkedően fontos eleme, hogy a BME Elektronikus Eszközök Tanszékével partnerségben tavaly elkezdtük napelemes tetőcserepünk fejlesztését. Ezen kívül azt is szeretnénk bizonyítani, hogy nagy feldolgozói kapacitást igénylő gyárak teljes villamosenergiaigénye is kiszolgálható napelemes rendszerekkel. Mára egyértelművé vált, hogy az ökológiai lábnyom csökkentése a feldolgozóipari társaságok számára is elengedhetetlen követelmény. Tudomásunk szerint a régióban működő cserépgyártók közül jelenleg csak a Terrán használ zöld energiát a cserépgyártáshoz. Bízunk benne, hogy napelemparkunkkal jó példát tudunk mutatni a „zöld” gondolkodásmód elterjedéséhez” – hangsúlyozza Gódi Attila a Terrán ügyvezető igazgatója.

Az erőmű legfontosabb műszaki paramétereit egy informatikai rendszer segítségével folyamatosan, online módon monitorozzák. A későbbiekben a Terrán a bólyi gyárát olyan referenciaüzemként kívánja felhasználni, melynek teljesítményadataihoz az iparág szereplőinek – ideértve akár a versenytársakat is – szabad hozzáférést adna.
Piacvezetőként nemcsak a gyártásbeli innovációkkal, de környezetünk védelmében is jó példával kívánnak élen járni, mivel a fenntartható növekedés kiemelt fontosságú a számukra.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!