AJTÓ | ABLAK | KAPU olvassa el! TETŐ

Hasznos tippek az energiahatékonyság javításához, VELUX termékekkel

VELUX Magyarország Kft.
https://www.velux.hu/szakembereknek

VELUX termékrendszer az energiahatékonyság szolgálatában

Tetőteret tervezni mindig izgalmas kihívás. A tér összetettsége, egyedisége rengeteg lehetőséget ad a komfort megteremtéséhez, a helyiségek legideálisabb kialakításához. Ami azonban biztosan közös minden tetőtérben, hogy gondos tervezéssel az elhelyezkedésből, a szerkezetből adódóan sok előnyt ki lehet használni, és az esetleges hátrányokat is könnyen előnnyé lehet formálni. Megfelelő mennyiségű és elrendezésű tetőtéri ablak használatával elegendő természetes fényhez, friss levegőhöz juttatjuk az épületet használókat, így nem csak a használói élmény nő, de csökken a mesterséges megvilágítás és akár a gépészet szükségessége.

Fontos cél az épület megalkotásakor, hogy a hőnyereségeket maximalizáljuk, míg a hőveszteséget a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk. Nincs ez másként a tetőtérben, a tetőtéri ablakoknál sem. Így tehát a hőátbocsátási tényező, az Uw-érték mellett fontos szerepet kap az üveg összenergia-átbocsátási tényezője is, vagyis a gtot-érték. Az éremnek persze itt is két oldala van. Míg fűtési szezonban nagy hasznát vesszük a passzív szoláris nyereségnek, addig meleg időszakokban igyekszünk a napenergiát kívül tartani, elkerülve evvel a túlmelegedést.

A fenti célok eléréséhez széles választék áll rendelkezésre, ha VELUX tetőtéri ablakok mellett döntünk, kézenfekvő tehát a megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező terméket választani. Érdemes azonban rendszerben gondolkozni, hiszen a kiegészítő termékek olyan pozitív hatással bírnak, amelyre először talán nem is gondolnánk.

Most akár 19%-kal kedvezőbb áron szerezheti be a VELUX tetőtéri ablakokat

Süllyesztett beépítésre szolgáló burkolókeret használatával az ablak 4 cm-rel mélyebbre kerül a tetőszerkezetbe, ezáltal egy kétrétegű üvegezés esetén az Uw-érték 0,1 W/m2K-nel csökken. Ennek köszönhetően a legmagasabb Uw-értékű VELUX tetőtéri ablakok (Uw=1,3 W/m2K) is mind teljesítik a TNM rendeletben meghatározott 1,25 W/m2K követelményszintet (1,3-0,1=1,2 W/m2K).

Ezen kívül a VELUX külső hővédő rolók és redőnyök az energiahatékonyság javítása mellett a nyári hőterhelés csökkentésében is segítségünkre lehetnek. A külső redőnyökkel az összenergia-átbocsátás, a gtot érték 0,55-ről 0,04-re csökken nyáron, azaz 94%-kal mérsékelhetjük az üvegen keresztül a felmelegedést. Hőérzetben ez annyit tesz, mint ha kb. 6 fokkal lenne hűvösebb bent a kánikula idején, lehúzott redőny mellett, mintha nem lenne semmilyen napvédelem az ablakon. Ugyanez a redőny télen 0,14 W/m2K-nel csökkenti a hőveszteséget. Másik alternatíva a külső hővédő roló, mely kizárólag a nyári időszakban hasznos, 76%-kal csökkenti a gtot értékét. Ez utóbbi kimondottan pénztárcakímélő árnyékoló, bármely épülettulajdonos megengedheti magának. (A példánkban említett értékek 61-es 3-rétegű üvegezés esetére vonatkoznak.)

A belső árnyékolók sem a beérkező fény mennyiségének szabályozását szolgálhatják kizárólag, lehúzott állapotban a hőveszteséget is csökkentik.

Fényzáró energiaroló (FHC) használatával egy 2-rétegű üvegezésű GZL tetőtéri ablak hőátbocsátási tényezője 0,33-del, egy 3-rétegű üvegezésű GLL tetőtéri ablaké 0,24-del csökken (GZL+FHC: 1,3-0,33=0,97 W/m2K; GLL+FHC: 1,1-0,24=0,86 W/m2K).

Ez az érték egy „egyszerű” fényzáró roló (DKL) és egy 66-os, extra energiatakarékos üvegezésű Premium GGL tetőtéri ablak esetén is még 0,17 W/m2K.

(A termékek teljesítményét az EN ISO 12567-2, az EN 13363-2 és az ISO 15099 szabványok előírásai szerint számították. A teljesítmény az ablaktípus és az üvegezés függvénye.)

További információ a +36 1 436-0601 telefonszámon vagy a vevoszolgalat@velux.com e-mail címen!

Szakmai szenvedély és professzionizmus világszerte – VELUX. Megbízható partner az építkezésben.

Csomóponti rajzok és CAD elemek: https://www.velux.hu/szakembereknek

Hasznos tippek az energiahatékonyság javításához, VELUX termékekkel


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!