ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS olvassa el!

Xypex kristályos vízszigetelési technológia alkalmazása a Richland Creek vízkezelő üzem építésénél

Aqua Stop Concrete Kft.
http://xypex.hu

Xypex


A Xypex kristályos vízszigetelési technológia szükségtelenné tette a drága repedésinjektálások alkalmazását

Paulding megye azon kevés megyék egyike Atlanta régiójában, melynek korábban nem volt saját, független vízellátó rendszere. Sokáig Cobb megye vízellátó rendszerére támaszkodott, de mivel Paulding megye lakossága a következő 25 évben várhatóan megduplázódik, szükségessé vált egy bőséges, biztonságos és független vízellátó rendszer kiépítése. A megye 1999-ben szavazta meg addigi történetének legnagyobb beruházását, 2015-re megkapta a szükséges engedélyeket, és megkezdhette a Richland Creek Reservoir Water Supply Programot. A projekt fő eleme egy 1,23 négyzetkilométer területű víztározó, melyet egy 5,9 km hosszú, ~120 cm átmérőjű acél csővezeték táplál, mely az Etowah folyóból szállítja a vizet. Az új vízkezelő üzem a víztározóból nyert vízből 47.000 embert képes ellátni ivóvízzel, ~68.000 m3/nap mennyiségben, mely ~136.000 m3/nap maximumig emelhető.

A vízellátó projekt további elemei: egy 2965 láb (906 m) hosszú gát, egy szivattyúállomás, a csővezeték a víztározóhoz, maga a vízkezelő állomás, illetve a megyei vízelosztó hálózat fejlesztése.

A vermonti PC Construction cég, a 215 millió dolláros program egyik fő résztvevője építette a vízkezelő üzemet és a projekt több más elemét. Annak köszönhetően, hogy a Xypex AC-500 kristályos vízszigetelési technológiát alkalmazták a vízkezelő mű minden víztározásra szolgáló szerkezetéhez, a PC Construction szivárgásmentes betonszerkezeteket tudott előállítani, elkerülve az olyan költsége kiegészítő eljárásokat, mint a bevonatszigetelés vagy repedésinjektálás.

“Nem kellett időt és pénzt fordítanunk a repedések injektálására a Richland Creek projektnél” – mondja Dan Nawrocki, a PC Construction alelnöke. “Az epoxi injektálás a leggyakoribb eljárás a zsugorodási repedések tömítésére a betonszerkezeteken. Az eljárás időt rabló és költséges. A Xypex betonadalékszer alkalmazásával az összes víztározó szerkezetnél a repedések “begyógyították magukat”.

Xypex a tervezésben

A holland központú Arcadis nemzetközi tervező, mérnöki és menedzsment tanácsadó cég már ismerte a Xypex kristályos vízszigetelési technológia előnyeit, mivel korábban már alkalmazták az alabamai Birmingham szennyvízkezelő projektjénél. “Az Arcadis felismerte a Xypex előnyeit, ezért döntött alkalmazása mellett a Richland Creek projektben” – mondja Paul Derby, az Egyesült Államok délkeleti régiójának Xypex műszaki tanácsadója. “A Xypex AC-500 adalékanyag alkalmazása a víztározó betonszerkezeteknél azt jelenti, hogy minden más vízszigetelő vagy védő bevonatot elfelejthetünk a tervezés során, pénzt és időt takarítva meg ezáltal.”

A tervező cég előírása szerint a Xypex betonadalékszert a készre kevert betonhoz adagolták, 3%-os arányban a cement tömegéhez viszonyítva. “A Xypex betonadalékszert általában a cement tömegének 2-3%-os arányában alkalmazzák” – mondja Derby – “az Arcadis a legmagasabb arány mellett döntött, hogy a maximális védelmet biztosítsa azokkal a vegyszerekkel szemben is, melyeket a vízkezelés során alkalmaznak, és hogy megvédje magát a betont és a betonacélt is.

Beépített előnyök

A Xypex betonadalékszert a keveréskor adják a betonhoz. Portlandcementet, homokot és több szabadalmaztatott, aktív kémiai összetevőt tartalmaz, melyek reakcióba lépve a friss betonban található nedvességgel és a cementhidratáció melléktermékeivel, katalitikus reakció során oldhatatlan kristályokat hoznak létre, melyek eltömítik a beton természetes pórusait és kapillárisait. Ez a kristályos szerkezet megakadályozza a víz és más folyadékok behatolását a betonba bármilyen irányból.

A Xypex a betonszerkezet állandó és szerves részévé válik, és a szerkezet teljes élettartama alatt megvédi azt a víz és más folyadékok behatolásától. Nemcsak tartósan szigeteli a betont, de képes akár 0.4 mm-es hajszálrepedések “begyógyítására” is, valamint vegyi ellenálló képességet is biztosít, csökkenti a kloridok, szulfátok káros hatását, illetve a karbonátosodást és alkáli felhalmozódást.

A Xypex betonadalékszert az előkevert készbeton száraz keverésekor adták a keverékhez. Kb. 4.500 köbméternyi betont kevertek így a teljes 38.000 köbméternyi betonmennyiségből. A vízkezelőmű legfontosabb részei készültek ebből a keverékből, hogy biztosítsák a vízzárást és a védelmet  a vízkezelés során alkalmazott vegyszerekkel szemben:

  • a vegyszertároló és -keverő építmények
  • az oldott levegő lebegtető és szűrő építmények
  • az aktív széntároló és -szűrő
  • a gravitációs ülepítőtartály és berendezés
  • és a tiszta víz tározó

A vízkezelő műben oldott levegő lebegtető berendezést, gravitációs ülepítőt, homokfiltereket és aktív szén szűrőket alkalmaznak a víz tisztítására. A kezelt vizet egy ~24.000 m3-es tisztavíz tározóban gyűjtik. A folyamat végén a víz egy újonnan létesített vízvezetékrendszeren át jut el a végfelhasználókhoz.

Sikeres főpróba

Az egyik elsőként betonozott szerkezet egy 12 m átmérőjű gravitációs ülepítő tartály volt. Kb. 150 köbméter Xypex adalékszerrel kevert betont használtak fel hozzá. 2017 áprilisában a tartályt 45 m3 tiszta vízzel töltötték fel, hogy teszteljék az esetleges szivárgásokat. Pár napon belül nedvesedés vált láthatóvá a tartály külső felületén. A legtöbb hasonló munkánál ilyenkor a kivitelezőnek azonnal ki kell vonulnia a helyszínre, és meg kellene kezdenie a repedések kitöltését. Ki kellene tisztítani a repedéseket, injektáló pontokat kellene létesíteni, epoxi vagy habarcs kitöltőanyagot beinjektálni, majd a felületet újra megtisztítani és felületkezelni. Majd miután a repedéskitöltés megtörtént, a tartályt újra fel kellene tölteni és újra ellenőrizni a szivárgást.

A Richland Creek projektnél, ahol a beton Xypex-szel készült, a tartály szivárgását nem kellett a fent leírt eljárással javítani. A szivárgó nedvesség reakcióba lépett a Xypex aktív vegyi összetevőivel és a cementhidratáció melléktermékeivel, létrehozva azokat az oldhatatlan kristályokat, melyek fokozatosan eltömítették a repedéseket.

2017. április 13. – a szivárgás tesztelésének első szakaszában nedvesség jelent meg a külső felületen
2017. május 17. – Minden repedés “begyógyult” a Xypex-nek köszönhetően; a kivitelező megkezdhette a tartály mellett a földvisszatöltést. Semmilyen repedéstömítésre vagy szigetelésre nem volt szükség.

Dan Nawrockit, a PC Construction alelnökét lenyűgözte az eredmény. “A beton repedése nagyon kiszámíthatatlan, előre tervezhetetlen. Igaz, hogy a Xypex egy kis plusz költséget jelent a projekt elején, de ez megtérülő befektetés a minőségbe. A Xypex által biztosított védelem beépül a szerkezetbe és annak teljes élettartama alatt védi azt.” Joe DeHart projektmenedzser szerint a Xypex egyre nagyobb szerepet kaphat a jövő projektjeiben. “Minél több tervezési-építési projektet viszünk végig, annál több lehetőségünk van már a tervezéskor számolni a Xypex-szel. Ezeknél a helyzeteknél a megrendelő segítségére tudunk lenni a jobb végeredmény és a hosszú távú előnyök elérésében, valamint a kockázatok elkerülésében.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!