olvassa el!

Ereszcsatornát kértek, Leier kéregfödémet nyertek…

Leier Hungária Kft.
www.leier.hu

Várépítő pályázat Leier

Nagy fába vágta a fejszéjét a Veszprémi Waldorf Egyesület: hosszú távú tervük, hogy a Nemesvámoson kilenc épületben működő óvodát, általános iskolát és gimnáziumot egy intézménybe költöztessék. Ehhez persze különböző pályázati forrásokat kerestek, amelyek között elsőként a Várépítő pályázatnál jártak, és mindjárt egy meglepetéssel tarkított sikerrel. A megpályázott ereszcsatorna és hőszigetelés helyett Leier előregyártott kéregfödémet kaptak, amelyet május elején emeltek az épületre.

„Az I. ütemet jelentő, egy szaktanteremnek és kiszolgáló helyiségeinek helyet adó épületben nem volt tetőtér az elképzelések között, így az áttervezés mellett döntöttünk. A meglepetésként kapott födém tette lehetővé az alapterület kb. felét kitevő tetőtérben két kis fejlesztő szoba kialakítását.” – kezdi Nóbik Orsolya, az intézményegyüttes tervezéséért felelős építész, akinek saját gyermekei is a több épületben működő iskola alsó tagozatába járnak. A Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola 2018-ban ereszcsatornára és hőszigetelésre pályázott, amelyet azonban nem nyert el. A bíráló bizottság látva, hogy új építésű intézményről van szó, javaslatot tett a Leiernek, hogy az el nem nyert keretösszegig ajánljon fel előregyártott vasbeton kéregfödémet a beruházáshoz. „Az ötlet minket legalább annyira meglepett, mint a pályázót, de azonnal igent mondtunk. Fontos számunkra, hogy megmutassuk, a piacon tapaszalt munkaerő-hiányra választ kínáló, új trendnek számító, és a társasházi építkezéseken villámgyorsan teret nyerő előregyártással készülő termékek – vasbeton kéregfal és –födém elemek – milyen előnyöket kínálnak közintézmények számára.” – mondta el Komlós Andor, az abban évben a Várépítő pályázaton gyermekintézményeknek kéményt felajánló Leier ügyvezető igazgatója.

Várépítő pályázat Leier

Előregyártott termékek gyermekintézményeknek

Az évtizedek óta magyarországi gyáraiból különböző építőanyagokat építkezőknek, felújítóknak kínáló Leier 2018-ban nem először vett részt a Várépítő pályázaton. Az évekkel korábban a pályázható termékek közé kerülő, és persze rendkívül népszerű térburkolat helyett idén második alkalommal a cég a szintén egyre kedveltebb előregyártott termékeit kínálja a „várépítős” gyermekintézményeknek. „Nem csupán előremutató műszaki megoldásainkkal szeretnénk a piacon példát mutatni, hanem egy-egy olyan projektben való részvételünkkel is, mint a nemesvámosi többlépcsős intézményfejlesztés. A Leiernél hagyománya van a CSR aktivitásoknak, amelyek közé a Várépítő pályázat új színt vitt.” – folytatta az igazgató. Az építőanyag gyártás egyik vezető magyarországi cége 2019-ben három termékkategóriában is felajánlást tett a Várépítő pályázaton: az előregyártott kéregfal és –födém elemek mellett ismét pályázható kémény, amelyre sok intézmény elavult kéményeik kiváltásához lenne szükség, és a gyermekintézmények környezetében is jó szolgálatot tevő, szintén előregyárott technológiával készülő Durisol zajárnyékoló fal.

Várépítő pályázat Leier

Óvoda, étkező, majd hat tanterem

„Az óvoda jelenleg Vörösberényben működik, míg az általános iskola az újhoz közel, 7 épületben igyekszik kiszolgálni az igényeket.” – folytatja az építész, akinek szakmai vezetésével 2019-ben már második alkalommal pályázik a település az építőanyag-ipar máig legnépszerűbb jótékonysági összefogásán, az Várépítő pályázaton. Ezúttal azonban már tudatosan került az igényelt anyagok közé a Leier előrgyártott vasbeton kéregfödém eleme. „Alaposan át kellett gondolnunk, hogyan tudjuk a legjobban felhasználni a kapott födém adta lehetőségeket. Többek között azért is döntöttünk úgy, hogy az idén induló II. ütemben készülő konyha és étkező esetén már eleve ilyen műszaki megoldással élünk, mert az áttervezés és többszöri módosítás folyamatában a Leier munkatársai példamutató rugalmasságot tanúsítottak, amellett hogy a födém műszakilag minden igénynek megfelelt. A folyamatnak csak megkoronázása volt a födém beemelése, amely mindössze egy délelőttöt vett igénybe és már folytatódhatott is a munka. A közben így kialakult tetőtérhez a Leiertől szerettünk volna előregyártott lépcsőt is rendelni, de sajnos későn ébredtünk. Ezt az épületet szeptemberben mindenképpen használatba kell vennünk, május végére elkészül a tető, így még keveset sem várhattunk erre az érezhetően nagyon keresett és a terveinkhez nagyon passzoló termékre.” – fűzi hozzá a szakember, aki azt is örömmel osztja meg velünk, hogy az épület az első kenderbeton falú közintézmény lesz, amely megújuló energiát felhasználó épületgépészettel is szolgálja majd az ember és a természet közötti harmóniát.

Lépésről lépésre a korszerű háttér megteremtéséig

A 2000-es évek elején egy veszprémi önkormányzati óvodai csoportból induló, majd két általános iskolai osztályból kinőtt Fehérlófia Waldorf Iskola – később kiegészülve egy saját óvodai csoporttal -, a tervek szerint több ütemben, egy épületbe költözve kínál majd korszerű oktatási hátteret a környékbeli gyereknek.

Bocskay Beátától, az egyesület ügyvivőjétől azt is megtudtuk, hogy az alapító és fenntartó Veszprémi Waldorf Egyesület célja kezdetben az volt, hogy a Waldorf iskolai kezdeményezés 12+1 évfolyamos iskolává nője ki magát, amely egységes iskolaként ellátja az általános és középfokú oktatás, illetve az alapfokú művészetoktatás feladatait, és állami érettségivel bocsátja útjára a diákokat. Gimnáziumuk 2011 óta működik, idáig három évfolyam érettségizett, jóval az országos átlag feletti eredménnyel. A legjobbiskola.hu középiskolai rangsorában 1678 középiskola közül az intézmény a 215., a Waldorf-gimnáziumok közül pedig az első az országos rangsorban. 2016 őszén indult az óvoda, így jelenleg mintegy 194 család 288 gyermekének nevelését látják el.

Az alapcél mára valósággá vált, ám az infrastrukturális háttér közel nem ideális, ezért döntött az Egyesület a több ütemből álló beruházás mellett. Rutinos Várépítő-pályázóként 2019-ben az I. ütemhez tetőablakot és ereszcsatornát, a II. ütemben megvalósuló konyha és ebédlő épülethez pedig ismét Leier födémet igényeltek.

„Ha ez a két épület elkészül, úgy a fejlesztő szobákkal kiegészített óvoda és a konyha-étkező épületének tetőterében kialakított két tanteremmel már komoly lépést tettünk a középtávon elképzelt óvoda és általános iskola összeköltözése felé vezető rögös úton. A következő lépés 6 tantermes iskolaszárny lesz, amelyhez még jelentősebb anyagi forrásokat kell találnunk, de már ezen is dolgozunk.” – mondta el az egyesület ügyvivője.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!