olvassa el! TETŐ

Várépítő pályázat: Balassagyarmattól Mezőberényig, Nagylózstól Nagycsécsig – 17 településre jutott idén építőanyag

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.
www.terranteto.hu

Szerte az országban 14 gyermekintézménynek és 3 műemléknek jut idén támogatás az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, a Várépítő pályázat jóvoltából. A 18 felajánló építőanyag-gyártó cég, szövetség és az építőiparban érdekelt médiacsatorna nettó 15 millió forintnyi építőanyagára és több mint másfél millió forintnyi készpénzére pályázó 30 intézmény közül sokan nem először örülhettek a támogatásnak. Idén is várta meglepetés az eredményhirdetésre, a Budaörsi Városháza dísztermébe érkező intézmények vezetőit.

A díjátadó vendégeit házigazdaként Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere köszöntötte: rámutatott, hogy a Várépítő pályázat a honlapon olvasható „társadalmi tetőfedésként” való meghatározása különösen találó kifejezés. A társadalmi felelősségvállalásnak a gazdaság szereplői részéről tényleges súlya van, mert a támogatások a gazdasági fejlődéshez is hozzájárulnak. A polgármester büszke rá, hogy – a budaörsi székhelyű szervező cégnek köszönhetően – évek óta Budaörsön történik ennek a fontos társadalmi kezdeményezésnek a lebonyolítása.

A díjátadót moderáló Tóth Balázs építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nkft. szabványügyi és képzési irodavezetője a két évtizedes múlttal rendelkező pályázat első évére visszaemlékezve felidézte, hogy meghatározó élményt jelentett neki az a pályázat, amelyben egy mátrai falucska az iskola főút túlsó felén lévő illemhelyét szerette volna kiváltani vízöblítéses WC-vel; ehhez mindössze 47 ezer Ft értékű támogatásra volt szükségük, mégis óriási előrelépést jelentett nekik.

A díjátadón a gyermekintézményeknek Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke adta át a támogatásról szóló okleveleket. A magyar építészet doyenje elmesélte, hogy eredetileg zongoristának készült, de a családi hagyományt folytatva építész lett, s a művészetnek ez az ága nemcsak sikeressé, de boldoggá és büszkévé is tette.

A pályázaton nyertes műemlék épületek képviselőinek Ráday Mihály , a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó nyújtotta át az elismerést. Felidézte, hogy Podmaniczky Frigyes a világ első tervezett közparkjában, a Városligetben mondta el sokat idézett gondolatát, miszerint bármi szépet alkotunk, a jó karban tartásáról nem érezzük kötelességünknek gondoskodni. Holott az épített örökség közös vagyon, arra is energiát kell fordítani – ebben látja a Várépítő pályázat egyik fontos üzenetét.

Az építőipar összefog

A Build-Communication 2010 óta Várépítő pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi és legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait és juttatja el gyermekintézmények és műemlékek számára. Az újjáélesztett pályázaton az elmúlt 8 évben a pályázók száma meghaladta a hatszázat, és a több mint nettó 100 millió forint értékű építőanyagból 147 nyertes intézmény kaphatott támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.

„A Várépítő pályázat idén olyan települések, mint Nagycsécs, Tác, Nagylózs, Varászló vagy Mezőberény, olyan kis intézményeinek jelent segítséget, mint egy-egy néhány csoportszobás óvoda tetőfelújítása, melegítőkonyhája vagy fürdőhelyiségeinek korszerűsítése, sporttábor vagy egy használaton kívüli helyiség működőképessé tétele. Minderre a hozzánk jelentkezőknek gyakorta nincs más lehetőségük, mint a mi pályázatunk. Vannak emellett olyan esetek, ahol – tudtunkon kívül – egy folyamat katalizátorai lettünk, és olyan is van, ahol harmadik alkalommal igyekszik az önkormányzat vagy alapítvány támogatást kapni újabb és újabb terveihez. Sok a visszatérő jelentkező, de minden évben vannak új települések a pályázók között.” – mondta el Rajki Diána , a Várépítő pályázatot összefogó cég vezetője.

Konyhafelújítástól a tetőfedésig

2019-ben az előző évekhez hasonlóan nettó 15 millió forintnyi építőanyag-felajánlás, 1,5 millió Ft készpénz, és – a tetőfedőket tömörítő szövetségeknek köszönhetően – több helyen a tetőfelújítások egyes szakaszaihoz szakmunkát végző mesterek is érkeznek. A 2019-ben pályázatot benyújtó 27 gyermekintézmény és 3 műemlék közel 30 millió Ft értékű építőanyagot igényelt. A rendelkezésre álló forrásokat a zsűri 14 gyermekintézmény (egy intézmény az építkezés két üteméhez is), és 3 műemlék között osztotta szét.

Annyi biztos, hogy idén is a legtöbben tetőfelújítást kezdhetnek majd, hiszen ebben a kategóriában van a legtöbb és a legszínesebb termékválaszték is: Bramac és Terrán tetőfedő anyagok, Prefa ereszcsatorna, Colt tetőbevilágítók, Bachl és Ravatherm hőszigetelés és Villas lapostető-szigetelés, Leier kémény és Roto tetőablak kerülhet a nyertesekhez. A belső és külső felújításokhoz pedig Bachl és Ravatherm hőszigetelés, Baumit alap- és színes vakolat, Henkel Ceresit és Murexin burkolatragasztók és fugázóanyagok állnak rendelkezésre. Az elmúlt évek újdonságai az építkezést segítő Meva zsaluzatok, Dörken vízszigetelés és a Durisol zajvédő falak, valamint a pályázható Leier kéregfal és kéregfödém elemek.

A Dömösi Szivárvány Óvoda a tetőfelújítást, amelyhez az intézmény Terrán beton tetőfedő anyagot nyert, 2020-ra tervezi. Itt az ÉMSZ tagjai, az ország legjobb tetőfedői a cserepezési munkákat vállalták. Idén első alkalommal a Tetőépítők Egyesülete (TÉGY) is a segítők közé lépett: Nagycsécs Község Önkormányzata Micimackó Óvodája cserepezési munkáit végzik el az egyesület tetőfedő szakemberei a szintén most elnyert Terrán beton tetőfedő anyagokkal.

A Várépítő pályázat 2019. évi gyermekintézményi nyertesei

 • A táci Százszorszép Óvoda melegítőkonyhájának és gyermek mosdójának burkolásához nyert Henkel-Ceresit burkoló-, ragasztó- és szigetelőanyagot 189.291 Ft + ÁFA értékben.
 • A nagylózsi Gyermekkönyvtár épületrészének külső szigeteléséhez nyert Baumit anyagot 201.730 Ft + ÁFA értékben és a MEVA felajánlásában 100.000 Ft készpénzt.
 • A Dömösi Szivárvány Óvoda tetőhéjazat cseréjéhez nyert Terrán tetőcserepet 800.000 Ft + ÁFA értékben.
 • A debreceni Fény Felé Alapítvány a fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok lakhatását szolgáló Kincsesláda Ház építéséhez nyert Bachl hőszigetelő anyagot 116.250 Ft + ÁFA értékben, Prefa ereszcsatornát 500.000 Ft + ÁFA értékben és a Colt felajánlásában 100.000 Ft készpénzt.
 • A csepeli Burattino Iskola és Gyermekotthon tetőfelújításához nyert Villas tetőszigetelő anyagot 409.287 Ft + ÁFA értékben, a Homeinfo felajánlásában 50.000 Ft készpénzt és a Colt jóvoltából további 200.000 Ft-ot, szintén készpénzben.
 • A Varászlói Óvoda tetőfelújításához nyert Bramac beton tetőcserepet 1.500.000 Ft + ÁFA értékben.
 • A fogyatékossággal élő fiatalok és gyerekek nappali ellátását biztosító, mezőberényi Földi Harmónia Ház részére homlokzati felújításhoz nyert a “Fogjunk Össze” Közhasznú Egyesület a Baumit jóvoltából 247.690 Ft + ÁFA értékű vakolóanyagot és a Ravatherm felajánlásában hőszigetelő anyagot, 842.800 Ft + ÁFA értékben.
 • A várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola felújítási munkálataihoz nyert 283.350 Ft + ÁFA értékben Henkel-Ceresit anyagot és a Colt felajánlásában 100.000 Ft készpénzt.
 • A balassagyarmati Játékvár Tagóvoda mosdóhelyiségének felújításához nyert Murexin burkolóanyagot 223.614 Ft + ÁFA értékben.
 • A nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola az I. ütem szerint épülő új épület tetőjéhez nyert Roto tetőablakokat 500.000 Ft + ÁFA értékben és a II. ütem szerinti, új épületrészben kialakítandó ebédlő-konyha részleghez a Leier jóvoltából 1.000.000 Ft + ÁFA értékű kéregfödémet.

 • A nagycsécsi Micimackó Óvoda tetőhéjazat cseréjéhez nyert a Terrán felajánlásában 1.200.000 Ft + ÁFA értékű beton tetőcserepet és a Colt jóvoltából 100.000 Ft készpénzt.
 • A gyermekcsoportok táboroztatásával foglalkozó, kunfehértói Sporttábor szálláshely a Villas felajánlásában nyert 347.300 Ft + ÁFA értékben lapostető-szigetelést és a Colt jóvoltából 100.000 Ft készpénzt.
 • A jászszentandrási Gyermekvilág Óvoda új csoportszoba kialakításához nyert ragasztó- és szigetelőanyagot 432.916 Ft + ÁFA értékben a Murexin felajánlásában.
 • A veszprémi Padányi Katolikus Iskola tetőtéri oktatási és technikai helyiségei hőszigeteléshez nyert Bachl anyagot 383.750 Ft + ÁFA értékben és Henkel-Ceresit ragasztóanyagot 90.586 Ft + ÁFA értékben.

A Várépítő pályázat 2019. évben támogatott műemlékei

 • A nagykölkedi Műemlék lakóház II. ütem szerinti felújításához nyert Baumit anyagot 190.000 Ft + ÁFA, Dörken vízszigetelést 33.500 Ft + ÁFA és Murexin ragasztóanyagot 60 200 Ft + ÁFA értékben.
 • A hajdúböszörményi Népi Hajdúház vakolatának felújításához nyert a Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület a Baumit jóvoltából 360.580 Ft + ÁFA értékben vakolóanyagot és a MEVA felajánlásában 100.000 Ft készpénzt.
 • A budapesti, Papnövelde utcai Ráth-ház a Dörken jóvoltából 466.500 Ft + ÁFA értékben nyert lábazati vízszigetelést és a MEVA felajánlásában 100.000 Ft készpénzt.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!