BERENDEZÉS olvassa el!

Akadálymentesítés vakok és gyengénlátók számára Cleartex Alutrend taktilis sávval

Cleartex Kft.
www.cleartex.hu

A Cleartex kollégáinak elsőként sikerült Alutrend szennyfogórendszerbe taktilis vezetősávot építenie vakok és gyengénlátók számára.

A rendszer nagyon fontos információt biztosít a használójuk számára, hozzájárul a térben való haladásukhoz olyan helyen, ahol ennek hiányában elvesztenék tájékozódóképességüket.

Az akadálymentesítéskor a Cleartex Alutrend taktilis vezetősáv nemcsak a gyengénlátók (nagyfokú látássérüléssel élők) hanem a vakok (fehérbottal közlekedők) számára is szolgál hasznos tájékozódási információval.

A közületi létesítményekben célszerű minél egyszerűbb, egyértelműen megkülönböztethető taktilis jelrendszert alkalmazni. Ez kétféle jelet tartalmaz:

  1. „Állj! Veszélyforrás következik” jelentésű figyelmeztető jelzés – pontszerű, diagonális elrendezésű, 25-45 mm átmérőjű gömbszeletekkel illetve csonkakúpokkal strukturált felület
  2. „Erre haladhatsz biztonságosan” jelentéssel bíró vezetősáv – a haladás irányával párhuzamos, legalább 30-40 mm széles bordázatú felület.

Ezek a segítő jelek a burkolat szintjéből beltér esetén +3 mm magasságban kiálló, kidomborodó jelet tartalmazzanak. A legideálisabb, ha a taktilis felületek színben is kontrasztosan eltérőek a környező burkolattól. Ajánlott a fehér és az élénk sárga szín használata, vagy világos színű padlóburkolat esetén a fekete és antracitszürke.

Padlóburkolatba épített vagy utólag elhelyezett vezetősávra elsősorban azokban a terekben van szükség, ahol a látássérült emberek rendszeres mozgására kell számítani. A vezetősáv segítséget nyújt abban, hogy a látássérült ember önállóan tudjon közlekedni. A vezetősáv kialakításánál előnyösebb helyzetben van az új épületet, illetve burkolatot tervező személy.

A vezetősávot a faltól távol, keskenyebb folyosókon középen célszerű kialakítani, csúszásmentes anyagból. A vezetősáv szélessége 40 cm, ideális esetben 60 cm, és a jelzendő terület előtt 40 cm-rel álljon meg.

A vezetősáv anyagának megszakítása, felcserélése egy másik anyaggal változásra hívja fel a figyelmet.

Az ERSTE Bankban kivitelezték az első olyan projektet, ahol textil szennyfogóba integrálták az alumíniumsínes rendszert. Ebben textil és gumi járófelületű csíkok váltják egymást.

Többet szeretne tudni? Hívja Mohácsi Juditot a +36-30-458-2828 telefonszámon!

Látogassa meg a Cleartex weboldalát!


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!