FAL | HOMLOKZAT olvassa el! TARTÓSZERKEZET

Felújítási trend – várhatóan a következő években nagyobb lendületet vesz

Xella Magyarország Kft.
http://www.ytong.hu/

„Egyes felmérések szerint a hazai épületállományok közel 70 százaléka felújításra szorul, további 10 százalékuk pedig életveszélyes, ezért bontásra várnak. Különösen súlyos a helyzet a vidéki ingatlanok esetében, ahol a bontandó otthonok aránya az országos átlagnál jóval magasabb is lehet. A felújítási munkák tervezésének nem kedvez a szakemberek leterheltsége és a gyakori építőanyag hiány sem” – írta a 24.hu internetes portál, hivatkozva az újHáz Centrum őszi Trendpont tanulmányára, ahol elsősorban azt vizsgálták, mennyire okosan építkeznek ma hazánkban.

A felújítások során éppúgy, mint új építések esetén az egyik legfontosabb kérdés a fő építőanyagok átgondolt kiválasztása. Ez a döntés nemcsak a végeredményt határozza meg, hanem a felújítási munkálatok körét és erőforrásigényét is behatárolja. Egyenként összeválogatott építőanyagokkal nem ér célt az ember. A jó munkához és eredményekhez már a kezdetektől fogva célszerű egy „mindent tudó” épületszerkezeti rendszert választani. Az Ytong megkönnyíti ezt a döntését, hiszen a legjobb technikai tulajdonságokat kínálja a legegyszerűbb építési  technológia mellett. A „fehér tégla” a pincétől a padlásig megoldást kínál, természetesen figyelembe véve a kötelező kritériumokat:

  • a komfortnövekedést
  • a környezet védelmét, valamint
  • a gazdaságosságot, mint napjaink legjellemzőbb feltételét

Jobb lakás = jobb életminőség!

Az Ytong olyan gazdaságos műszaki megoldásokat kínál, amelyek segítségével a lakások minősége utólag is növelhető.

Hozzáépítés

A hozzáépítéseknél műszakilag és technológiailag úgy kell eljárni, mintha új építésről lenne szó. A hozzáépített épületrésznek ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelnie, mint egy új épületnek. A tervezésnél és a kivitelezésnél ügyelni kell arra, hogy az új épületrész statikailag és épületszerkezetileg független legyen a meglévő és már beállt épületrésztől. Az Ytong épület vagy épületrész teljesen homogén, egységes pórusbeton felülettel rendelkezik, ami egyszerűsíti a befejező – gépészeti és szakipari – munkákat. Egyedülállóan jó, a terven szereplő előírásokat betartva teljesen hőhídmentes szerkezeti kapcsolatok alakíthatók ki a rendszer elemeinek alkalmazásával.

Ráépítés

A meglévő tartószerkezet állapotának ellenőrzésére minden esetben vizsgálatokat és számításokat kell végeztetni. A ráépítések esetében az új tartó- és épületszerkezetek terhei többletterhelést jelentenek a meglévő falak, födémek számára. A meglévő tartószerkezet teherbírási tartalékai minden esetben korlátozottak, ezért nem mellékes, hogy az új falak, födémek milyen önsúlyúak. A csekély önsúly ebben az esetben előnyt jelent. Az Ytong építési rendszer rendelkezik ezzel a hasznos tulajdonsággal és emellett megfelelő szilárdsággal is, könnyen összeépíthető a meglévő szerkezetekkel, kevés hulladékkal járó gyors kivitelezést tesz lehetővé. A tető- és födémpallók alkalmazásával gyorsan készíthetők a födémcserék és a ráépítések. A szerelt jellegű technológia és a csekély kiegészítő munka miatt egy nap akár 100 m2 felület is elkészíthető.

Tetőcserék

Ha egy régi épület eddigi beépítetlen tetőterében új lakrészt szeretnénk kialakítani, előfordulhat, hogy egyidejűleg a tetőszerkezet cseréjét is meg kell oldani. Az ilyen esetekben nagy probléma a csekély önsúlyú szerkezet és a megfelelő hő-, hang-, és tűzgátlás egyidejű biztosítása. Az Ytong kitűnő megoldásokat kínál tetőterek utólagos beépítésére. A tetőpallók minden igényt kielégítenek, mivel illeszkedni tudnak sokféle tetőformához és szerkezeti kialakításhoz (pl. lapostetők, koporsófödémek, egy- és kéthéjú tetők, manzárdtetők stb.), megfelelő szilárdsággal rendelkeznek és kiváló épületfizikai tulajdonságaik révén kiegyenlített belső klímát biztosítanak, megszűnik a tetőterek jellegzetes túlmelegedése. Emellett a határoló szerkezetek hő-, hang-, és tűzgátló képessége átlagon felüli marad. A falazóelemekkel gyorsan készíthetők a térelválasztások. A teljes rendszer alkalmazása esetén az épület teljesen homogén belső felületet kap, amely megkönnyíti a felületképzési munkákat és kiváló belső klímát eredményez.

Födémfelújítások, födémcserék

Fa szerkezetű födémek Ytonggal való felújításának legnagyobb előnye, hogy könnyen, gyorsan, száraz építésmóddal készíthető el és a beavatkozás által jelentősen javul a födém hang- és hőszigetelő képessége. Amennyiben a födémszerkezet gerendái még megfelelő szilárdsággal rendelkeznek, úgy az Ytong elemekkel könnyen felújíthatók. Ha a födémszerkezetnek nem megfelelő a teherbíró képessége, akkor is gyorsan, zsaluzás nélkül lehet új szilárd födémet létrehozni az építési rendszer elemeinek alkalmazásával. A födém felújítása történhet Ytong vasalt födémpallók méretre gyártott beépítésével. A födémpallók alkalmazása esetén nincs szükség betonozási munkákra, száraz technológiával építhető és az új födémszerkezet beépítés után azonnal terhelhető.

Tetőtér-beépítések

Az üres tetőterek beépítésénél az egyik fő probléma a hiányzó hő- és hangszigetelés. Ezek a nehézségek az Ytong építési rendszer alkalmazásával elegánsan kezelhetők. Az Ytong falazóelemek és válaszfallapok segítenek megoldani a térelválasztást, és egyben kellemes belső klímát biztosítanak. A tető megemelésével, a tetőforma esetleges megváltoztatásával együtt járhat térdfalak, oromfalak építésének igénye is. Ezek megvalósításához jól használhatók az Ytong falazóelemei, kiegészítve a statikailag szükséges merevítő bordákkal, térdfalkonzolokkal, koszorúkkal. A térdfalak belső oldalán így a gépészeti vezetékek is nehézség nélkül besüllyeszthetők, nem kell a vezeték horonnyal érinteni a teherhordó vasbeton magot.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!