BIZTONSÁG olvassa el!

Bosch MIC IP mozgó kamerák extrém kihívásokra tervezve

Robert Bosch Kft. – Biztonsági és Védelmi Rendszerek Üzletág
www.boschsecurity.com/xe/en/

A videofelügyeleti megoldásoknak a legszélsőségesebb körülmények között is helyt kell állniuk. A Bosch ezért is fejlesztette tovább a robusztus MIC IP mozgatható kameráit, amelyek minden helyzetben gond nélkül üzemelnek. Az új 7100i kameraháza ellenálló, korrózióvédett burkolatot kapott, így megbízható választás a legextrémebb körülmények között is.

Ellenállóságra tervezve

Bosch MIC IP mozgó kamerák extrém kihívásokra tervezve

A MIC IP starlight 7100i, MIC IP ultra 7100i és a MIC IP fusion 9000i kamerák tömör fém tokozata ellenáll az olyan szélsőséges időjárási viszonyoknak, mint az erős szél, az eső, a köd, por, vagy éppen a 100%-os páratartalom (UL Type 6P és IP68). Mindemellett a hőmérséklet sem okoz gondot, ugyanis közel 100°C-os hőmérsékleti tartományban, -40°C és +65°C között is tökéletesen helytáll. A kamerák ellenállnak továbbá az extrém vibrációnak (IEC60068) és az erős mechanikai behatásoknak (IK10) is. A kiváló megmunkálásnak köszönhetően a MIC IP kamerák kivételes védelmet biztosítanak a korrózió ellen. A MIC IP starlight 7100i és a MIC IP ultra 7100i kamerák a sósvízi és tengeri alkalmazásokra lettek tervezve az ISO12944-6: “C5-M (High) Aluminum Housing Components” minősítéssel. A kamerák új mozgatási mechanizmussal is rendelkeznek, amely lehetővé teszi számukra a lassan mozgó tárgyak kifinomult követését.

4K ultra HD felbontás

A MIC IP kamerák robusztus külseje kifinomult belsőt takar és képes az elérhető legjobb képminőségben rögzíteni a képet, mindezt a fényviszonyoktól, napszaktól és a tárgy mozgásától függetlenül. Az új MIC IP 7100i az első olyan kamera a maga kategóriájában, amely ötvözi az ellenálló és törhetetlen kameraházat a 4K ultra HD felbontással, a 12x optikai zoommal és az optikai képstabilizálással. A kamera PTZ funkciói és az ultranagy felbontás kombinációja miatt ideális választás olyan kritikus alkalmazások és olyan nagy megfigyelési területek számára, amelyeken az alacsonyabb kategóriájú kamerák egyszerűen már nem megbízhatóak. Az 1”-os UHD CMOS érzékelőnek és a nagy felbontású UHD optikának köszönhetően a kamerák kiváló minőségű és részletgazdag felvételeket nyújtanak városi megfigyelő, tömegkezelési és a területvédelmi alkalmazásokhoz is. Mindemellett az elektronikus stabilizátorral ellátott kamerákkal ellentétben az optikailag stabilizált kamerák éles képeket készítenek még olyan helyzetekben is, amikor a kamera állandó vibrációnak van kitéve, például hidak esetében.

Beépített analitika és gépi tanulás

A MIC IP sorozat robusztus és ellenálló külseje, valamint a bennük rejlő beépített Intelligent Video Analytics (IVA) technológia teszi ezeket a kamerákat igazán egyedi megoldássá még a legnagyobb kihívást jelentő környezetekben is. A videoadatok közvetlenül a végponton generálódnak, hogy tovább javítsák a biztonsági szintet, vagy lehetővé tegyék, hogy a videoadatok akár a biztonsági alkalmazásoktól független célokat is szolgálhassanak.

Ezek a kamerák jelentős előrelépést tesznek a beépített Intelligent Video Analytics és a gépi tanulás funkciók révén is. A kamerák most már megtaníthatók a felhasználó számára legfontosabb tárgyak vagy helyzetek felismerésére. Ez tökéletesen illeszkedik napjaink piaci igényeihez, ahol nem létezik egyetlen „jó” megoldás az összes helyzetre a biztonság területén. A felhasználó által meghatározott paraméterek, valamint a meglévő riasztási szabályok és szűrők kombinálásával még nagyobb pontosságot és rugalmasságot kínálunk. Ez nemcsak a személyek és a tulajdon biztonságát növeli, hanem a testre szabható alkalmazások széles tárházát is elérhetővé teszi.

A kamerákat megtaníthatók bármilyen álló tárgy vagy azok bizonyos helyzetének észlelésére, ahelyett, hogy csak egy előre definiált mozgás váltana ki riasztást. A technológia többek közt képes elválasztani egymástól a jelzőlámpáknál feltorlódott járműveket mozgásuktól függetlenül, így a járműszámláláshoz még pontosabb adatokkal szolgálhat. A rendszer emellett fel tudja ismerni akár a szabad és foglalt parkolóhelyek számát is parkolóházakban, ezáltal a gépjárműforgalom optimalizálása is könnyebbé válik.

A beépített Intelligent Video Analytics tökéletesen illeszkedik a MIC IP kamerák robusztus külsejéhez. Ez a képtartalomelemzési technológia más megoldásokkal ellentétben képes különbséget tenni a valódi biztonsági kockázatok és a téves riasztásokat kiváltó tényezők között, amelyek legtöbbször az adott időjárási körülményekből adódnak (pl. hóesés, szélben mozgó lombozat, eső, jégeső, vagy vízfelület tükröződései). A technológia által távoli objektumok mozgásai is érzékelhetővé válnak. Ha a MIC IP fusion 9000i hőkamera funkcióival társítjuk az optikai képalkotást és analitikát, akkor tökéletes megoldást kapunk a tárgyak korai észlelésére olyan kritikus alkalmazásokhoz, mint a kritikus infrastruktúra héjvédelme, vagy határvédelmi alkalmazások.

A MIC IP modellek másik újítása a mozgás közbeni képtartalomelemzés. A kamera képes riasztást küldeni – vagy az intelligens mozgáskövetési (Intelligent Tracking) funkcióját aktiválni – abban a pillanatban, amikor látómezőbe kerül az esemény, akár a kamera folyamatos mozgása mellett is. Amint az Intellingent Tracking funkció aktiválódik, a mozgó tárgy helyzetét automatikusan követi, rögzítését pedig a látómező dinamikus állítása biztosítja.

Nagy felbontás teljes sötétségben

Az új MIC IP kamerák a Bosch starlight technológiával, 1080p-s felbontással és 60 FPS-sel rendelkeznek. Az új, fejlett érzékelőknek köszönhetően alacsony fényviszonyok mellett is részletgazdag, színes képet biztosítanak. Teljes sötétségben a MIC IP kamerák opcionális fényvetője (látható és IR tartományban együttesen) biztosítja a minőségi felvételeket. Ezáltal a MIC IP 7100i kamerák nagyfelbontású felvételeket készítenek teljes sötétségben is, akár 450 méter távolságból is biztosítva a követett tárgy vagy személy megfelelő megvilágítását.

A MIC IP starlight 7100i egy „alap” és egy „továbbfejlesztett” kivitelben is elérhető, míg a MIC IP ultra 7100i csak „továbbfejlesztett” verzióban. A „továbbfejlesztett” verzió tartalmazza az beépített ablakfűtés funkciót a láthatóság javítása érdekében, a beépített tárhelyet, valamint holtjátékmentes meghajtást a finomabb, pontosabb követésért és a nagyobb pontosságért.

A MIC IP fusion 9000i az optikai és a hőképeket is kombinálja egy robusztus testben annak érdekében, hogy minden fényviszonyban megfelelő felvételeket készítsen. A kamera metaadat-fúziós képességével együtt a MIC IP fusion 9000i biztosítja a tárgyak korai felismerését füst mellett, teljes sötétségben és még akkor is, amikor a tárgy részben takarásban van.

A kifejezetten alacsony fényviszonyokra tervezett MIC IP mozgó kamerák 0.0053 lux mellett is nagyfelbontású színes képet rögzítenek. A gyorsan mozgó tárgyakat is nehézségek nélkül rögzítik a nagy képátviteli sebességnek köszönhetően. Mozgó objektumok megfigyeléséhez tökéletes expozíciót biztosít a kamera 120 dB-es dinamikai tartománya (HDR). Ha ködös időben, vagy más alacsony kontrasztú környezetben található a kamera, a láthatóságot a kamera Intelligent Defog funkciója javítja.

Tisztán tartja magát

A sorozat minden kamerája beépített motoros szilikon ablaktörlőkkel rendelkezik, amely tisztán tartja az optikát. Az ablakfűtésnek köszönhetően a MIC 9000i, MIC 7100i ultra és a MIC 7100i „továbbfejlesztett” verziója tökéletes képet rögzít a legnagyobb hidegben is. Mindezek mellett a NEMA-TS2 besorolásnak köszönhetően a MIC IP kamerák tökéletes megoldást jelentenek alagutak és hidak számára is.

Csökkentett bitráta és hálózati terhelés

Minden MIC sorozatú kamera intelligens, dinamikus zajcsökkentést (IDNR), intelligens stream-et és H.265 tömörítést biztosít. A felvétel tartalmától függően a bitráta 80%-kal is csökkenhet, ezzel elősegítve az adatok kezelhetőségét, miközben jelentősen csökkenti a hálózati terhelést és a tároláshoz elfoglalt helyet anélkül, hogy a videó minőségét rontaná. Adatbiztonsági szempontból, mint minden Bosch hálózati kamerát, a MIC IP modelleket is különféle szoftver és hardver megoldásokkal kínáljuk. Ilyen például a beépített megbízhatósági platform modul (TPM) is a videoadatok biztonságának érdekében.

Videobiztonság egyszerűen

A képtartalomelemzés beállítása és kezelése soha nem volt egyszerűbb, bárki képes pillanatok alatt elsajátítani. Egyszerűen csak meg kell adni a kamera magasságát, minden továbbit a kamera analitikája végez el a saját szenzoraitól kapott adatok alapján.

A telepítők a Bosch Project Assistant alkalmazást is használhatják a MIC IP kamerák előzetes konfigurálásához anélkül, hogy kinyitnák a kamera dobozát. Mindemellett az összes létező MIC kiegészítővel is kompatibilisek az új MIC 7100i széria kamerái. Ez még könnyebbé teszi a telepítést, olyannyira, hogy egy ember is elég hozzá. Egyszerűen csak „akassza” a MIC-et a csuklós DCA tartóhoz, így mindkét keze felszabadul a biztonságos munkavégzéshez.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!