ÉPÜLETVILLAMOSSÁG | ÉPÜLETAUTOMATIKA | TELEKOMMUNIKÁCIÓ olvassa el!

A martonvásári Brunszvik kastély díszvilágítása

Lisys-Project Kft.
http://lisys-project.hu

Amikor meglátjuk a martonvásári Brunszvik kastélyt, azt hihetnénk Angliában vagyunk. A Brunszvik család egyik eminens képviselője, Géza gróf szigetországi élményei hatására az 1870-es évek elején építtette át a pár száz éves kastélyt neogótikus stílusba.

Úgy látszik, abban az időben a magyar főurak kedvelték a szigetországot és szerettek volna itthon is angliai miliőt élvezni, hiszen szintén ebben az időben építtette Nádasdy Ferenc Tudor stílusban a nem túl távoli nádasdladányi kastélyt.

Ha jobban szemügyre vesszük a martonvásári kastély épületét, rájöhetünk, hogy a romantikus hatást a csúcsíves ablakok, a kis tornyocskák, a pártázatok vagy éppen a támpillérek sorozata adja. Elvarázsolt kastély, gondolhatnánk – mesebeli látvány.

A díszvilágítás kialakításánál éppen ez a gazdag tagoltság, a díszítések garmada csábíthat egy apró részleteket megmutató, helyi fényekből összeálló esti kép megalkotására. Ugyanakkor veszélyes is lehet az egységes látvány szempontjából ha nagyon elaprózunk mindent. De hát akkor hogyan lehet egységesen és mégis változatosan megjeleníteni ezt az izgalmas épületet?

A közel húsz tagú kritikus zsűri azonban elsikkadt a szokatlan megoldás felett. Lehet, hogy tetszett nekik?

Némi morfondírozás után a Brunszvik kastély esetében a fényár világítás mellett döntöttek. De a színes fényárvilágítás mellett! És az építészeti stílushoz illő színválasztás, a színek váltása mozgalmassá, élénkké tette a látványt. A különböző színeknél a kastélynak mindig más elemét érezzük fontosnak, kiemeltnek.

A kastélyépület furcsasága, egyedisége, hogy szinte kinő belőle a település Szent Anna temploma. A díszvilágításnak ezért együtt kellett kezelnie a két létesítményt. Persze elvileg lehetne más színben is megjeleníteni a két épületet, de ezt még senki sem tartotta jó ötletnek.

A díszvilágítás nem épült meg a kastély mindkét oldalán. Jelenleg csak az utca felőli, a mindenki által látogatható, nyitott parkra néző frontot lehet sötétedés után is csodálni. A parknak ez a turistákat, látogatókat fogadó része újult meg, épült át. Az itteni kis kastélyt látogatóközponttá építették át. A felújított épületet sötétedés után fémhalogénlámpás világítás láttatja.

Mindenesetre a színvonalas építkezés, parkfelújítás hozadékaként modern térvilágítás is épült a sétautak mentén. És ez az építkezés alkalmat teremtett a továbbgondolkodásra, a díszvilágítás ötletek felvetésére. Feltételezhetően előbb-utóbb a kastély másik homlokzati traktusa és a bástya alakú torony is díszvilágítást kap.

A Brunszvik kastély legnagyobb vonzerőt jelentő produkcióinak, a kis tavacska félszigetén rendezett nyári hangversenyeknek a közönsége az épület túloldalát látja, és biztosan jó néven venné, ha távozás közben a zenei élmény után egy vizuális élménnyel is gazdagodna.

És aki a higgadt, megszokott színeket szereti, tekintetével megnyugodhat a templom mellett álló Nepomuki Szent János szobrán, amit fehér színnel világítottak meg, mintegy jelezve, hogy a világi hívságokon túl érdemes néha az embernek magába mélyednie.