olvassa el!

PhoneStrip rezgéscsillapító csík

Wolf Bavaria Magyarország – Hang és Tűz Kft.
http://www.phonestar-hangszigeteles.hu

PhoneStrip

A rezgéscsillapítást az ipar különböző ágazataiban eddig kizárólag rugók, rugalmas anyagok alkalmazásával oldották meg. A Wolf Bavaria Magyarország – Hang és Tűz Kft. új, szabadalmaztatott terméke, a 2019. évi Construma nagydíjas PhoneStrip rezgéscsillapító csík a rezgéscsillapításnál már nem rugóként működik, hanem a rezgésátvitelt, mint zajcsillapítást a termék speciális alkotóeleme, a homokszemcsék belső súrlódása által éri el.

A PhoneStrip alkalmassága a rezgéscsillapításra, melyet az elvégzett kísérletek bizonyítanak, a PhoneStar Csendlapok hanggátlásban használt természetes anyagainak fizikai tulajdonságain alapul. Ez a különleges tulajdonság alkalmazható az épületek válaszfalainál, a födémek és falak csatlakozásánál, lépcsők és födémek találkozásánál, a könnyűszerkezetes épületek szerkezeti csatlakozásainál is.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy erő hatására a PhoneStrip csík néhány mm-es összenyomódása megállapítható, azonban a terhelési impulzusok előrehaladtával az alakváltozás egyre kisebb, míg kb. 5-6 óra folyamatos terhelést követően a PhoneStrip összenyomódása megáll, alaktartó marad, nem formálódik el, bírja a terhelést.

A teherbírásnak azért van óriási jelentősége, mert a megkerülő hangok megfogására különböző anyagokat használnak, de leggyakrabban egy vékony szivacsréteget (ez a leggyakoribb alkalmazás, mert olcsó). A probléma ezzel az, hogy amint a néhány mm vastagságú szivacs terhelést kap, azonnal összenyomódik olyan mértékben, hogy a szerkezet szinte rögtön fizikai kapcsolatba kerül a falakkal, födémekkel. Ettől kezdve a megkerülő hangok átterjednek a felületekre és ellenállás nélkül tovább közvetítik azt. A PhoneStrip-pel ez nem történhet meg. Ráadásul ez a különleges, új termék a mély frekvenciákban, 135 Hz-ig kimondottan jól teljesít, ami így a szomszédból jövő TV, HiFi, dobolás és egyéb mélyfrekvenciás zajokat nagymértékben megszűri.

A fizikai vizsgálatok után nézzük meg a PhoneStrip hangszigetelésben betölthető szerepét! Jelentős építőipari alkalmazási lehetőséget kínál a padló és mennyezeti födémek, valamint a falak kapcsolatánál. Mivel a PhoneStrip hatásfoka független a rá nehezedő súlyoktól, épületek belső válaszfalainál (tégla, vázkerámia, gázbeton, beton) minden további nélkül tervezhető és alkalmazható. Sőt, a PhoneStrip minél nagyobb terhelést kap, annál jobban ellenáll a megkerülő hangoknak. Az eddig ismert adatok a könnyűszerkezetes házakra vonatkoznak, de a vizsgálatok tovább folynak a tégla és betonépületek területén. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a PhoneSrip szenzációsan ellenáll a megkerülő hangoknak, amelyek rég ismert problémát jelentenek az építőiparban.

dav

A könnyűszerkezetes házak esetében a falak és a födémek egymásra történő felfekvése nem biztosít elég tömeget ahhoz, hogy a megkerülő hangok egyik épületelemből a másikba átjussanak. Viszont a megkerülő hangok úgy működnek, hogy a zajforrás irányából az azt körülvevő épületelemeken keresztül (padló, falak mennyezeti födém) továbbhaladnak a felületeken és a megfelelő ellenálló közeg hiányában megjelennek a felületek túloldalán, megkerülve azokat. A megkerülő hangok továbbterjedése lég- és kopogó hangokra is vonatkozik. Ennek kiküszöbölésére a PhoneStrip kiválóan alkalmas, hiszen teherbírása (23 N/mm2) többszöröse a fenyőfa elemek teherbírásának (5,6-7,8 N/mm2). A különleges teherbírást annak is köszönheti, hogy a tömörített homok egy vízzárásra is alkalmas, nagy nyomóenergiának is ellenálló ragasztószalaggal van lezárva, amely a teher alatti alakváltozást rugalmasan felveszi.

Letölthető ismertető


TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KATTINTSON IDE!

  • AJÁNLATKÉRÉS