ÉPÜLETVILLAMOSSÁG | ÉPÜLETAUTOMATIKA | TELEKOMMUNIKÁCIÓ olvassa el!

Vértanúk szobrának megvilágítása

Lisys-Project Kft.
http://lisys-project.hu

Vértanúk szobra megvilágítása

Sokakat meglepett, hogy a mártír Nagy Imre miniszterelnök szobrát eltávolították, áthelyezték a Parlamenthez közeli kis terecskéről. Mintha ezzel is jelképezni akarták volna, hogy a hajdani Ságvári Endre téren állhatott az ugyancsak kommunista Nagy Imre szobra, de a már Vértanúk terének hívott kis téren más jellegű politikai szereplőkre kívánnak emlékművel is emlékezni.

Persze azon lehet vitatkozni, hogy mi volt előbb és mit érdemes visszaállítani, vagy az újabb átalakulásokat megtartani. Ugyanis a két világháború közötti időszakban a tér a Vértanúk tere nevet viselte és 1934-ben itt állították fel a Tanácsköztársaság áldozatainak emlékművét. Nem csoda, ha a kőpillér tetején lévő kőkoporsós emlékművet az akkori új hatalom 1945-ben azonnal lebontotta.

Most azonban az emlékművet a szobrokkal együtt visszaállították és ezzel együtt díszvilágítást is kapott, melyet a Lisys-Project kivitelezett. A tagolt kompozíciót gondosan megválasztott helyekről süllyesztett lámpatestekkel világították meg. A WE-EF gyár 70 W és 150 W fémhalogénlámpás ETC lámpatesteinek fényét lencsézéssel a kívánt irányba és szélességbe lehet állítani gondosan ügyelve a kápráztatás elkerülésére.

Az emlékművet összesen nyolc lámpatesttel, 1 kW teljesítménnyel világítják meg.